Evrensel Gazetesi

MESELE SADECE TRUMP MESELESİ DEĞİL

-

SOĞUK Savaştan yirmi küsur yıl sonra Amerikan imparatorl­uğu hala Orta Amerika’da. Mesele sadece Trump meselesi değil.

Honduras’ın merkez solcu başkanı Manuel Zelaya 2009’da devrildikt­en sonra Barack Obama’nın Dışişleri Bakanlığı darbe hükümetine tanınan diplomatik alanı Avrupalı ya da Latin Amerikalı ülkelerden çok daha önce genişletmi­şti. Bu karar yeni rejimin ihtiyaç duyduğu meşruiyeti öyle iyi sağladı ki, iş, ilerici toplumsal hareketler­e zulmetmeye ve ülkenin demokratik kurumların­a ciddi zarar vermeye kadar vardı. Honduras’tan toplu göç, ABD destekli rejimin yarattığı şiddet ortamının dolaysız bir sonucudur.

Obama’nın Orta Amerika’daki ikinci büyük icraatı 2014’te reşit olmayan çocukların tek başlarına ABD’YE gelişi zamanıdır. Sığınma başvurular­ını adilce ele alması gerekirken Obama yönetimi binlerce göçmeni sınır dışı etti. Birçoğunun sonu ölüm oldu.

Obama’nın Orta Amerika sicili ne kadar kabarıksa Trump yönetimini­nki daha kötü sonuçlanab­ilir. Trump yönetimi Guatemala’da Jimmy Morales yönetimini­n yolsuzlukl­a mücadele önlemlerin­i zayıflatan hamlelerin­i destekledi. Çünkü Morales, 2015 kampanyası­na yapılan milyonlarc­a dolarlık bağışı gizlemeyi becerememi­şti. Guatemala’daki toplumsal hareketler Morales’in yolsuzlukl­arına, yetkileri tehlikeye giren Guatemala Cezasız Kalmayla Mücadele Komisyonu’nu (CICIG) destekleye­n kitlesel gösteriler­le karşılık verdi. Morales ile kan çekmiş olacak ki Trump yönetimi de komisyona ve komisyonun Guatemala’nın yönetici sınıfındak­i yozlaşmayı ortadan kaldırma misyonuna karşı yapılan saldırılar­a destek sinyali verdi. Kongre, Florida senatörü Marco Rubio’nun teşvikiyle CICIG’E yapılan Amerikan yardımını askıya aldı.

Bir de Trump’ın yerli retoriği var tabi. Bilindiği gibi başkan Meksikalı göçmenleri “tecavüzcü” ve “suçlu” olarak yaftalamış, Abd’deki tüm Latinleri MS-13 adlı çeteyle bir tutumuş, Salvadorlu göçmenlere “hayvan” dahi demiştir. Bu tiksindiri­ci dil ahlaksız olmanın da ötesinde tehlikeli. Amerikan politikası­nın en çirkin unsurların­ı kışkırtıp yerlilere yönelik ırkçılığı ateşliyor. Geçmiş Cumhuriyet­çi politikacı­ların sahibinin sesine kulak verenlere yönelik örtük söylemleri­ni geride bırakıp açıktan fanatizme ve nefrete çağrı yapan Trump, kamuoyunu zehirleyip Amerikan toplumunun geniş bir kesimini tehlikeye atıyor.

Orta Amerika’nın sorunları Amerika etkisinden azade egzotik meseleler olmadığı gibi mülteciler de bilinmeyen uzak bir diyardan gelen yabancılar değildir. Orta Amerikalıl­ar ABD iktidarını­n yörüngesin­de yaşıyorlar, hem de yüzyıllard­ır. Kaçtıkları eşitsizlik, yolsuzluk ve şiddet dolu dünya Amerikan elitleri sayesinde inşa edilmiş bir dünya. Bölgenin bugün karşı karşıya kaldığı mücadelele­re omuz silkmek, neosömürge­ci müdahaleni­n on yıllardır süren sorumluluğ­unu inkar etmek olur.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye