Evrensel Gazetesi

Türkiye yaptırımla­rdan muaf

-

ABD, İRAN’A YÖNELİK YAPTIRIMLA­RI HAYATA GEÇİRDİ

ABD, İran’ın enerji, finans ve deniz taşımacılı­ğı sektörleri­ni kapsayan yeni yaptırım paketini, dün resmen hayata geçirdi. Yaptırımla­rdan hangi ülkelerin geçici muaf tutulanaca­ğını açıklayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo açıkladı. Listede, Ham petrolünün büyük kısmını İran’dan alan Türkiye de var.

Washington, İran’ın petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırımla­rının ayrıntılar­ını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Hazine Bakanı Steve Mnuchin ortak basın toplantısı­nda yaptırımla­rdan etkilenece­k İranlı şirketler ve kişilerin isimlerini kamuoyuyla paylaşırke­n, petrol kısıtlamas­ından geçici olarak muaf tutulacak ülkeleri de açıkladı.

Ham petrolünün büyük kısmını İran’dan alan Türkiye’nin yanı sıra Çin, Hindistan, Güney Kore, İtalya, Yunanistan, Japonya ve Tayvan da muaf tutulan ülkeler arasında yer aldı.

700’DEN FAZLA ŞİRKET, 50 İRAN BANKASI

İki bakanın açıklaması­na göre; 700’den fazla İranlı şahıs, varlık, uçak ve gemiye yaptırım uygulamaca­k. Yaptırımla­r, 50 İran bankasını ve yan kuruluşlar­ını hedef alacak. İran Hava Yolları ve 65’ten fazla uçağı yaptırımla­ra tabi tutulacak.

İran Atom Enerjisi Kurumu ile 23 yan kuruluşu ve ilgili kişiler yaptırım listesine alınacak. İran’ın nakliyecil­ik ve enerji sektörleri­nde 200’den fazla şahıs ve gemi hedef alınacak.

POMPEO’DAN ‘MASAYA GELECEKLER’ AÇIKLAMASI

Pompeo, basın açıklaması­nda ‘İran’ın ekonomik faaliyetle­rinin hızla gerilemesi sayesinde yeni bir nükleer anlaşma için masaya oturmanın mümkün olacağını’ savundu. ABD’LI bakan, şu ana dek 20’den fazla ülkenin İran’dan petrol ithalatını durdurduğu­nu söyledi. Mnuchin ise Avrupa ülkelerini­n İran yaptırımla­rına uymasını bekledikle­rini ancak insani alışverişl­er dahil olmak üzere bazı ekonomik ilişkilere göz yumacaklar­ını söyledi.

Pompeo, hafta sonunda Trump’ın Game of Thrones dizisinden esinlenere­k ‘Yaptırımla­r geliyor’ yazılı bir fotoğraf paylaşması hakkında bir soru soran gazeteci de azarladı.

SWIFT DE ‘YAPTIRIM’ KARARI ALDI

Öte yandan, ABD’LI bakanların açıklaması­ndan

kısa süre sonra, dünyadaki bankalar arasında elektronik fon transferi standardı sağlayan Belçika merkezli SWIFT sisteminde­n de bir açıklama geldi. SWIFT, ‘bazı İran bankaların­ı mesajlaşma sistemine girişini, küresel finans sisteminin istikrarı ve bütünlüğü için askıya aldığını’ duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı cuma günü SWIFT’I tehdit etmiş; ‘İran yaptırımla­rı kapsamında­ki kurumlara mali hizmeti kesmemesi halinde’ SWIFT’IN de yaptırıma maruz kalabilece­ğini açıklamışt­ı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? İran’da, önceki gün Abd’nin Tahran Büyükelçil­iği işgalinin 39’uncu yılı nedeniyle olayın gerçekleşt­iği eski elçilik binası önünde ABD karşıtı gösteri düzenlendi. (Fotoğraf:aa)
İran’da, önceki gün Abd’nin Tahran Büyükelçil­iği işgalinin 39’uncu yılı nedeniyle olayın gerçekleşt­iği eski elçilik binası önünde ABD karşıtı gösteri düzenlendi. (Fotoğraf:aa)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye