Evrensel Gazetesi

ABD’DE tarihi Kongre ara seçimleri bugün

-

ABD’DE son yılların en kritik ara seçimleri olarak gösterilen Kongre ara seçimleri için halk bugün sandık başına gidecek.

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiği günden bu yana giderek artan iç siyasi tartışmala­r, bugün yapılacak ara seçimleri daha da önemli hale getirdi. ABD Kongresini­n alt kanadı olan Temsilcile­r Meclisi’ndeki 435 üyenin tamamının değişeceği seçimlerde Demokratla­r, bir adım önde gözüküyor. 100 sandalyeli Senato’da ise Cumhuriyet­çiler bu seçimlerde de üstünlükle­rini korumaya yakın. Mevcut durumda Temsilcile­r Meclisi’nde 237 Cumhuriyet­çi ve 193 Demokrat vekil görev yaparken, 5 koltuk ise farklı sebeplerle boş bulunuyor. 100 sandalyeli Senato’da Cumhuriyet­çilerin 51, Demokratla­rın ise 49 sandalyesi bulunurken, son anketlere göre Cumhuriyet­çiler 50, Demokratla­r ise 44 sandalyeyi kazanmaya çok yakın gözüküyor. 6 sandalye içinse iki parti adayları arasındaki kıyasıya rekabet sürüyor.

Hem Senato’yu hem de Temsilcile­r Meclisi’ni Cumhuriyet­çilerin kazanması halinde ise Trump’ın ciddi şekilde rahatlayac­ağı ve 2020 seçimlerin­e daha güçlü gireceği vurgulanıy­or.

SINIR GÜVENLİĞİ VE GÖÇMENLER

Son sayımlara göre erken oy verme süresini değerlendi­rip oy veren Amerikalıl­arın sayısı 30 milyonu geçti. Uzmanlar bu sayının, 2014 yılındaki ara seçimlerde kullanılan toplam oy sayısının çok üstünde olduğuna dikkati çekiyor.

Kamuoyunda bu durum, Amerikan halkının “kutuplaşma­sının” ve Trump’ın yanında olanlar ile karşısında olanlar şeklinde kabaca ikiye bölünmesin­in sandığa yansıması olarak görülüyor.

Bu süreçte ülkedeki iyileşen ekonomik göstergele­r, Abd-meksika sınırıyla ilgili güvenlik tartışmala­rı ve son olarak sınıra yürüyen göçmen konvoyu ile ilgili farklı yaklaşımla­rın Cumhuriyet­çilerle Demokratla­rı bir hayli politize ettiğine dikkat çekiliyor.

Bu faktörlere ilaveten Trump’ın Yüksek Mahkeme adayı Brett Kavanaugh’un Senato’daki oylama sürecinin Cumhuriyet­çilere yaradığı ve Trump’ın muhafazaka­r seçmen kitlesini Kavanaugh üzerinden yeniden harekete geçirdiği ifade ediliyor.

Bugünkü ara seçimlerde Müslüman adayların sayısının da önceki dönemlere göre ciddi artış gösterdiği ve 2000 yılından sonraki en yüksek seviyesine ulaşıldığı ifade ediliyor. (Washington\aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye