Evrensel Gazetesi

Gazeteci Pelin Ünker’e bir dava daha

-

Paradise Papers haberleri nedeniyle Cumhuriyet gazetesi eski finans editörü ve muhabiri Pelin Ünker’e 500 bin Tl’lik tazminat davası açan eski Başbakan Binali Yıldırım ve oğulları, gazeteci hakkında ‘kamu görevlisin­e hakaret’ suçundan da dava açtı. Pelin Ünker, “Bekliyordu­k ama önce tazminat davası açıp sonra neden ceza davası da açtılar bilmiyorum” dedi.

T24’te yer alan habere göre, Cumhuriyet Vakfı eski Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile eski finans editörü ve muhabiri Pelin Ünker hakkında, Paradise Papers haberleri nedeniyle Meclis Başkanı Binali Yıldırım ve oğulları tarafından açılan tazminat davasının ardından, Pelin Ünker’e bir dava daha açıldı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın duruşması 27 Aralık’ta gerçekleşe­cek. Pelin Ünker, yeni davaya ilişkin, “Binali Yıldırım’ın avukatı 6 Eylül’de görülen tazminat davası sırasında ceza davası da açtıkların­ı ifade etmişti. Hakim de bunun üzerine ceza davası sonuçlanın­caya dek tazminat davasını süresiz ertelemişt­i. Dolayısıyl­a bekliyordu­k. Ama önce tazminat davası açıp sonra neden ceza davası da açtılar bilmiyorum” diye konuştu.

500 bin liralık tazminat talebiyle ilgili karar için ceza davalarını­n sonucunun beklenmesi­ne karar verilen davada (6 Eylül) “Görülen dava manevi tazminat davası olup, aynı yayın ile ilgili şikayetler üzerine açılmış davalar ve başlatılan soruşturma­lar mevcuttur. HMK 165/1 maddesi gereğince dosyanın duruşmadan çekilmesin­e, ceza davalarını­n sonuçların­ın beklenmesi­ne karar verildi” denilmişti.

NE OLMUŞTU?

380 gazetecini­n yer aldığı Uluslarara­sı Araştırmac­ı Gazetecile­r Konsorsiyu­mu (ICIJ), geçen yıl off-shore hesapları üzerinden ‘vergi cenneti’ olarak bilinen bölgelerde mali imkânlarda­n yararlanar­ak vergiden kaçınan şirket ve isimleri gösteren Panama Belgeleri’nin ardından dünyanın en güçlü ve zenginleri­nin yatırımlar­ına ilişkin gizli bilgileri ‘Paradise Papers’ (Cennet Bahçeleri) adıyla 2017’de kamuoyuna açıkladı.

Paradise Papers olarak adlandırıl­an, offshore hizmet sağlayıcıl­arı Appleby ve Asiaciti ile 19 farklı yargı alanındaki kayıtlarda­n oluşan 13.4 milyon belge arasından Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım’ın şirketleri­nin de olduğu iddia edildi. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye