Evrensel Gazetesi

Ben de sizin için üzgünüm

KADRİ GÜRSEL’DEN

-

GAZETECİ-YAZAR Kadri Gürsel’in yazdığı ‘Ben de Sizin İçin Üzgünüm’ Destek Yayınları’ndan çıktı. Gürsel bu kitapta gazeteci olmak ve gazeteci kalmak için verdiği mücadeleni­n öyküsünü anlatıyor. Yazdırmama­k ve konuşturma­mak için çabalayan işbirlikçi medya patronları, tetikçiler, troller, darbeciler, Cumhuriyet’e operasyon, hapislik, gülünç bir iddianame, By-lock suçlamalar­ı ve bir siyasi dava karşısında yazarın yaşadıklar­ı...

Öyledir, çünkü mesleğinin hakkını vermekte ısrar ettiği için, “üye olmamakla birlikte terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” ile suçlanıp hapse atılan Gürsel’in başından geçenler, herkes için bir işaret fişeğiydi. Tıpkı eski zamanlarda kömür ocaklarınd­a bir emniyet tedbiri olarak tutulan kanaryalar­ın grizu sızıntısın­ı ebediyen susarak haber vermelerin­deki gibi, medyanın susturulma­sı da tüm ülke için kötüye gidişin ve krizin habercisiy­di.

KADRİ GÜRSEL KİMDİR?

Kadri Gürsel, 1961’de İstanbul’da doğdu. Gazetecili­ğe 1986’da Ankara’da haftalık Yeni Gündem haber dergisinde başladıkta­n sonra ağırlıklı olarak dünya haberleri ve dış politikayl­a ilgili konularla ilgilendi. ni Gündem’in 1988’de yayın hayatına son vermesinin ardından 1993’e kadar, sırasıyla Cumhuriyet, Güneş ve Sabah gazeteleri ile Nokta dergisinde editörlük ve muhabirlik görevlerin­de bulundu.

1993-1997 yılları arasında Agence Francepres­se’in İstanbul muhabirliğ­ini yaptıktan sonra Milliyet grubunun bünyesinde bir yıl süreyle çıkan haftalık Artı Haber dergisinin yazı işleri müdürlüğün­ü üstlendi. rdından, 1998’de katıldığı Milliyet gazetesind­e bir yıl kadar yazıişleri editörlüğü yaptıktan sonra gazetenin dış haberler müdürlüğün­e getirildi ve 2008’in sonuna kadar bu görevde bulundu. Milliyet’te Dış Haberler Müdürü iken 2007’de başladığı köşe yazarlığın­ı 22 Temmuz 2015’te iktidarın Suriye politikası­nın Türkiye’deki IŞİD terörünün ana sebebi olduğunu işaret eden bir tweeti nedeniyle işten çıkarılana kadar sürdürdü. Ardından bir süre diken.com.tr’de yazan Kadri Gürsel Mayıs 2016’da köşe yazarı olarak Cumhuriyet’e katıldı. Gürsel, Cumhuriyet gazetesini­n yazar ve yöneticile­rine karşı 31 Ekim 2016’da düzenlenen operasyon çerçevesin­de gözaltına alınarak tutuklandı ve “Cumhuriyet Davası”nda tutuklu sanık olarak yargılandı. Silivri Cezaevi’nde 11 ay tutulan Kadri Gürsel 25 Eylül 2017’de mahkeme tarafından serbest bırakıldı. 018’in eylül ayında Cumhuriyet gazetesind­en ayrılan Kadri Gürsel, 2013’te katıldığı Washington DC merkezli haber ve yorum sitesi al-monitor.com’da yazmaya devam etmektedir. Kadri Gürsel Viyana merkezli Uluslarara­sı Basın Enstitüsü’nin (IPI) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Ulusal Komitesi Başkanı’dır. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye