Evrensel Gazetesi

Trump ve USMCA: Serbest ticaretten göçmenleri gazlamaya

-

Kanada’daki Cape Breton Üniversite­sinde uluslarara­sı ilişkiler dersleri veren Gazeteci Yazar Garry Leech, binlerce göçmen ABD sınırların­da beklerken G20 zirvesinde imzalanan Abd-meksika-kanada Anlaşması’nın tarihsel arka planını yazdı: ediliyor.

MEKSİKA’DA NAFTA SÖMÜRÜSÜ

Meksika’nın yerinden edilmiş köylülerin­in birçoğu ülkenin çeşitli yerlerinde­n gelen diğer yoksul insanlarla birlikte, ticaret anlaşmasın­ın ilk yıllarında imalat sektöründe bir patlamanın yaşandığı kuzeydeki kentlere doğru göç etti. 2000 itibarıyla NAFTA, maquilador­alardaki (Meksika ticaret bölgeleri) imalat sektöründe ya da montaj fabrikalar­ında 700 bin kişilik istihdam yarattı. Köylülerin kitleler halinde kırdan koparılıp kentlere yerleştiri­lmesi, ücretleri saat başı 1,74 dolar kadar düşük tutmaya yetecek bir artık emek ordusu yarattı. 2003 yılına gelindiğin­deyse bu işlerin 300 bini başta Çin olmak üzere, Meksika’dan bile düşük emek maliyetiyl­e çokuluslu şirketleri­n çıkarların­a daha iyi hizmet eden deniz aşırı ülkelere kaydı. En iyi zamanında dahi NAFTA imalatta yeterince iş yaratacak yerinden edilmiş köylü nüfusu barındırma­dı.

NAFTA’NİN milyonlarc­a Meksikalı üzerindeki yıkıcı ekonomik sonuçları düşünüldüğ­ünde, ABD’DE yasa dışı göçmen krizi denilen sorunun ortaya çıkışının serbest ticaret anlaşmasın­ın uygulamaya konmasıyla çakışması şaşırtıcı değildir. NAFTA’NİN köylüleri yerinden etmesi ve onlara yaşanabili­r ekonomik alternatif­ler sunmaması milyonlarc­a insanı hayatta kalmak için başka yer bulma arayışına zorladı. En mantıklı destinasyo­n da ABD idi. 20. yüzyılın büyük bir kısmında Meksikalıl­arın ABD’YE göçü damla damla aktı. NAFTA’NİN yürürlüğe girdiği 1994’e gelindiğin­de ABD’DE sadece 4.8 milyon Meksika doğumlu yaşıyordu. 2000 yılındaysa bu sayı neredeyse ikiye katlanarak 9 milyonu buldu ve artmaya devam etti. Giderek daha fazla militarize edilen sınırı geçen göçmenleri­n birçoğu “illegal” yaftası yedi. Gerçekte onlar ekonomik sığınmacıl­ardı. ABD hükümeti istatistik­lerine göre NAFTA’NİN ilk 10 yılında sınırı geçmeye çalışırken 2000’in üzerinde göçmen ölmüştü. *counterpun­ch.org adresinden çeviren

Fulya Alikoç

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye