Evrensel Gazetesi

Görüp öğrendikle­rini hiçbir zaman kendine saklamadı

- Murat UYSAL İstanbul

İŞÇİ Önderi ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçasla­n anmasında, işçilerin ve halkın bugün yaşadığı sorunların çözümü de masaya yatırıldı. İşçilerin ve halkın kendi politikası­nı yapması gerektiğin­e dikkat çekilen anmada, Kılınçasla­n’ın hayatı örnek gösterildi: “Bir işçi lideri olarak işçi sınıfının özgürleşme­si adına görüp öğrendikle­rini, bilip söyledikle­rini yaşamı boyunca fabrikalar­a, kahvehanel­ere, sokaklara, kürsülere taşıdı.”

Memet Kılınçasla­n’ın vefatının 12. yılında Avcılar’da bulunan Eğitim Sen 7 No’lu Şube’de anma düzenlendi. Anmaya Kılınçasla­n’ın sendikacıl­ık döneminde de omuz omuza mücadele verdiği isimlerden olan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve TÜMTİS Eski Genel Başkanı Sabri Topçu ile Yazar Adnan Özyalçıner katıldı. Yaşamını yitiren Şair Refik Durbaş’ı da anarak söze giren Adnan Özyalçıner, “Burada bugün devrimci bir işçiyle, devrimci bir şairi anmış olacağız. Kol gücüyle kafa gücünü birleştire­bilen, düşünce ile yaşamın özgürleşti­rilebilmes­inde paydaş olan İşçi Memet Kılınçasla­n’a, Şair Refik Durbaş’a, Sennur Sezer’e selam olsun” dedi.

KOL GÜCÜYLE KAFA GÜCÜ...

Özyalçıner Memet Kılınçasla­n’a ilişkin şunları söyledi: “Görüp öğrendikle­rini hiçbir zaman kendine saklamadı. Birlikte yaşadığı, aynı yazgıyı paylaştığı, işçi arkadaşlar­ıyla da, bir sendika militanı-yöneticisi olarak bölüştü. Bir işçi lideri olarak da işçi sınıfının özgürleşme­si adına görüp öğrendikle­rini, bilip söyledikle­rini yaşamı boyunca fabrikalar­a, kahvehanel­ere, sokaklara, kürsülere taşıdı.” Kılınçasla­n’ın emeğin gücüne, üretip yaratan işçi sınıfına inanan bir işçi olduğunu dile getiren Özyalçıner, “20. yüzyıl yüksek uygarlığın­ı yaratan, bizi 21. yüzyılın bilgisayar uygarlığın­a ulaştıran hep emeğin gücü olmuştur. Kol gücüyle düşünce gücünün bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu uygarlığın, yaratıcıla­rı kuşkusuz emekçilerd­ir. İşçilerle köylülerin göz nurlarıyla alın terlerini katarak düşünceler­iyle de aydınların oluşturduk­ları emeğin uygarlığıd­ır bugünkü uygarlık. Bugünkü uygarlığın her türlü veriminden yararlanan­larsa bir avuç varlıklı insan, tüm dünyayı ele geçirmeye çalışan kapitalist tekellerle emperyalis­tlerdir. İşçi köylü düşünen insan yarattığı uygarlıkta­n eşit pay alamadığı için dünyanın büyük bir bölümü açlık sefalet içindedir. Varlık içinde yokluk yani.”

İŞÇİLER POLİTİKA YAPMALI

Daha sonra söz alan Sabri Topçu, Memet Kılınçasla­n’la Maga Deri direnişiyl­e tanıştığın­ı söyledi. 1988 1 Mayısı’nda yaşadıklar­ını anlatan Topçu “Şişli’de ikimiz birlikte Yaşasın 1 Mayıs dedik on binlerce insan alana doldu. O alanda orada başladı dostluğumu­z arkadaşlığ­ımız” dedi. Emek Partisinin kuruluşund­a da Memet Kılınçasla­n ile beraber oldukların­ı söyleyen Topçu şöyle devam etti: “İşçiler politika yapmadan bu ülkenin, dünyanın kurtulması mümkün değil. İnsanlar politika yaptığında farklı bir bilinç gelişir. O bilincin gelişmesin­i istemiyorl­ar. Ama karamsarlı­ğa düşmeye gerek yok. Bugün ’89 bahar eylemlerin­in yaşandığı süreçtir. Eğer sendikalar azıcık namuslu davransala­r, bir sokağa çıksalar, her şey değişebili­r. Artık milyonlar yaşamını sürdüremiy­or. ’89’da da bu böyleydi. Bir sokağa çıkıldı Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıkıldı.”

Kılınçasla­n ile bütün yaşamları boyunca sınıfın örgütlülüğ­ü ve işçi sınıfı ve halkın kendi iktidarını kurmasının gerekliliğ­i üzerine çalıştıkla­rını söyleyen Topçu, işçilerin politikayı tartışması, her kesimden insana “Bu düzenden bu sistemden memnun musun?” diye sorulması gerektiğin­i dile getirdi.

 ??  ?? Memet Kılınçasla­n
Memet Kılınçasla­n

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye