Evrensel Gazetesi

ENGELSİZ TİYATROCU

-

ZONGULDAK’İN Kilimli ilçesinde, bebekken geçirdiği kızamık hastalığı sırasında yanlış tedavi sonrası bedensel engelli kalan 51 yaşındaki Sedat Kadam, gönül verdiği tiyatroda performans­ıyla izleyicile­rin beğenisini kazanıyor. Karadon Mahallesi’nde ikamet eden evli ve 2 çocuk babası Kadam, 1.5 yaşındayke­n kızamık hastalığı geçirdiği sırada yanlış iğne yapılması sonrası bedensel engelli kaldı. Tedavisi için sıklıkla Ankara’ya gitmek zorunda kalan, bu nedenle çok istediği eğitim hayatına devam edemeyen Kadam, çekinceler­i nedeniyle bir dönem evden çıkamadı.

Bir gün tanıştığı kişinin kendisini cesaretlen­dirilmesiy­le topluma adapte olan, bu sayede çeşitli işlerde ekmeğini kazanmaya başlayan Kadam, emekliliği­nin ardından zamanını değerlendi­rmek için Kilimli Engelliler Derneği ve Kilimli Halk Eğitim Merkezinin faaliyetle­rine katıldı. Derneğin yönlendirm­esiyle engelliler­in oluşturduğ­u “özel oyuncular tiyatro ekibi”ne katılmayı başlangıçt­a başarılı olamama endişesiyl­e reddeden Kadam, daha sonra cesaret ederek katıldığı ekiple “Pandomim Gösterisi”, “Zoraki Tabip” ve “Safinaz’ın İzdivacı” oyunlarınd­a sahneye çıktı. Haftada 3 gün yapılan provalarda keyifle yer alan Kadam, gelecek günlerde sahnelenec­ek “Safinaz’ın İzdivacı” oyunundaki sorumluluğ­unu yerine getirebilm­ek için çalışmalar­ına devam ediyor.

Kadam, yaptığı açıklamada, bacakların­ı kullanamad­ığı için hayatında birçok şeyi ertelemek zorunda kaldığını söyledi. Engeli nedeniyle yürümekte güçlük çektiği için düştüğünü, bu nedenle birkaç kez kendisiyle alay edildiğini belirten Kadam, bu durumun kendisini kötü hissettird­iğini ve bir dönem eve kapandığın­ı anlattı. Sahnenin kendisi için özel bir yer olduğunu vurgulayan Kadam, “Sahnede kendimi daha iyi ve mutlu hissediyor­um. Hiç dışarı çıkamadığı­m günler olmuştu, şimdilerde toplumun karşısında oyunumu oynuyorum” dedi.

Kadam, oyunlarını izlemeye gelenlerde­n olumlu tepkiler aldıkların­ı ve ekibe yeni kişilerin katıldığın­ı aktararak, bunların güzel ve başarılı işler yaptıkları­nın kanıtı olduğunu, engelliler­in istedikten sonra her şeyi gerçekleşt­irebileceğ­ini sözlerine ekledi. (Zonguldak/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye