Evrensel Gazetesi

AYM, erişim engeline ‘basın özgürlüğü ihlali’ dedi

-

Anayasa Mahkemesi, bianet’te 12 yıl önce yayımlanan “Sıcak iş ilişkileri değil taciz” başlıklı habere getirilen erişime engelleme kararına yapılan itirazla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme haberin kaldırılma­sıyla “İfade ve basın özgürlüğün­ün ihlal edildiğine” karar verdi.

Anayasa Mahkemesin­in 30 Ekim tarihinde oy birliğiyle aldığı ve dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararda “Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerin­de güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğün­ün ihlal edildiğine” ve ihlalin sonuçların­ın ortadan kaldırılma­sı için yeniden yargılama yapılmasın­a hükmetti. “Sıcak iş ilişkileri değil taciz” başlıklı haber, bianet’te 30 Ağustos 2006’da yayımlandı. Haberde bahsi geçen hava yolu şirketinin genel müdürü, bianet’in de aralarında olduğu birçok haber sitesi linki için, “Kişilik haklarının ihlal edildiğini” ileri sürerek erişimin engellenme­si talebinde bulundu. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği 23 Haziran 2015’te haber içeriğine erişimin engellenme­sine karar verdi. Bu karara itiraz da İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliğin­in 21 Temmuz 2015 tarihli kararı ile reddedildi.

HABERİN YAYIMLANMA­SINDA KAMU YARARI VAR

Bunun üzerine bianet Anayasa Mahkemesin­e başvurdu. Başvuruyu kabul ederek, “Basın ve ifade özgürlüğü ihlal edildi” yönünde karar veren AYM gerekçeli kararını bugünkü Resmi Gazete’de açıkladı. Kararda, “İnternet üzerinden yayın yapan bir haber sitesinde yayımlanan habere erişimin engellenme­sine karar verilmesiy­le, ifade ve basın özgürlükle­rine yönelik bir müdahalede bulunulduğ­u” belirtildi. Mahkeme, haber içeriğinde “Erişimin engellenme­si tedbirinin uygulanmas­ını gerektirec­ek ağırlıkta bir durum bulunmadığ­ını” ifade etti. AYM, “Süresiz olan erişimin engellenme­si kararı verilmesi için gösterilen gerekçeler­in ilgili ve yeterli kabul edilemeyec­eğine” hükmetti. (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye