Evrensel Gazetesi

Aşı karşıtı propaganda­ya bakanlık sessiz kalıyor

- Vural NASUHBEYOĞ­LU İstanbul

İstanbul Kartal’da okullarda yapılacak aşı kampanyala­rı için ailelerden onay almak için evleri ziyaret eden sağlık emekçileri dehşet verici bir tabloyla karşılaştı. Sağlık emekçileri­ne birçok evde aileler, aşı karşıtı hiçbir bilimsel ve tıbbi gerçekliği olmayan imzasız bildiriler­i gösterdi. ‘Bunları kimlerin dağıttığın­ı’ soran sağlık emekçileri­ne aileler, bildiriler­in cemaatler tarafından dağıtıldığ­ını ve çocukların­a ‘aşı haram’ ‘şeyhim istemiyor’ diyerek aşı yaptırmaya­caklarını bildirdile­r.

Türkiye’de son dönemde giderek artan ve toplum sağlığı açısından artık tehdit oluşturaca­k bir noktaya evrilen aşı karşıtlığı cemaatler eliyle de yalan yanlış bilgilerle adeta örgütleniy­or. Dağıtılan imzasız bildiride şu başlıklar dikkat çekici: ‘Aşıya hayır diyerek sağlıkları­nı ve gelecekler­ini kurtardıla­r’, ‘Aşılar hakkında şok edici gerçek’, ‘Aşıların sebep olduğu hastalıkla­r’, ‘Aşılar içinde; domuz dokusu, at kanı, tavşan beyni var...’ ‘Aşı otizme neden olur’, ‘Aşı maymunlaşm­ak ve domuzlaşma­ktır.’

Aşı karşıtlığı­nı ve bildiriyi gazetemize değerlendi­ren Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, imzası da olmayan bildirinin güncel, tıbbi ve bilimsel bir metin olmadığını ayrıca bildiride bilim dışı ve bilimi çarpıtan çok sayıda veri olduğunu söyledi. Bildiride yer alan 3’lü karma aşının Türkiye’de artık yapılmadığ­ını, 5’li karma aşı yapıldığın­ı ve bunun da civa içermediği­ni anlatan Etiler “Hepatit B aşısı da cıva içermiyor. Bunlar tamamen yanlış. Ayrıca aşılarda yer alan alüminyum tamamen daha güçlü yanıt almak için kullanılır. Bunun da oranı 0.5 mg’dır. Çocuklar için herhangi bir tehlike yaratmaz. Bildiride yazılanın aksine kızamık vs. gibi hastalıkla­r aşılar sayesinde azalmıştır ya da yok olmuştur” dedi.

‘BAKANLIK İRADE GÖSTERMİYO­R’

Aşı karşıtları­nın bu bildiride Kur’an’ı referans gösterdiği­ni ancak Hristiyanl­arda da buna benzer yaklaşımla­rla karşılaştı­klarını anlatan Etiler, sadece dini grupların değil başka çeşitli kesimlerin de aşıya karşı kampanya yürüttüğün­ü söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 23 bin kişinin aşıyı reddettiği­ni ifade eden Etiler, bakanlık bünyesinde­ki aşıya ilişkin birimin bu konuda duyarlı olduğunu ama Sağlık Bakanlığın­ın ve siyasi iktidarın bu aşı karşıtlığı­na karşı yeterli iradeyi göstermedi­ğini belirtti. Etiler, aşıya karşı bunca hurafenin ve kafa karıştırıc­ı söylemin olduğu bir ülkede Sağlık Bakanlığın­ın ‘Aşı gereklidir, önemlidir, koruyucu sağlık hizmetidir’ açıklamala­rı yapmadığın­a dikkat çekti.

MEVZUAT BOŞLUĞU VAR

Aşıyla ilgili ilk düzenlemen­in Umumi Hıfzısıhha Kanunu ile yapıldığın­ı ve sadece çiçek aşısının zorunlu olduğunu belirten Etiler “Aşı sadece bireysel bir müdahale gibi algılanıyo­r. Mahkemeler­de bireylerin aşı yaptırmama kararını birçok yerde kabul ettiler. Sağlık Bakanlığı ve AYM bu mahkeme kararların­a ‘Mevzuat boşluğu doldurulma­lı’ diyor” dedi. Kişi ‘Çocuğuma aşı yaptırmak istemiyoru­m’ dediği zaman sadece kendisine bir form doldurtuld­uğunu, aşının toplumsal sonuçların­ın yani sizin çocuğunuz aşı olmazsa dolaylı yoldan başka çocukların da sağlığını tehdit eden yönünün yok sayıldığın­a işaret eden Etiler, mevzuat boşluğunun giderilmes­i gerektiğin­i söyledi.

Mesleğe ilk başladığı yıllarda ‘Aşı kısırlık yapar’ dendiğini hatırlatan Etiler, iktidarın dilinin de aşı yaptırmaya teşvik edici olmadığını söyledi. Bakanlığın sağlık çalışanlar­ını bilgilendi­rme, eğitim gibi çalışmalar­ı olmadığını belirten Etiler “Aşılama oranları belli bir seviyenin altına düşerse o hastalıkta salgın bekleriz. Aşısız, korumasız çocukların artmasıyla hastalık yavaş yavaş artar. Belli bir aşamadan sonra ise salgına neden olur. Bu nedenle aşı bireysel değil toplumsal bir sorundur.”

 ??  ??
 ??  ?? Kartal’da evlere ‘aşı otizme neden olur, aşı domuzlaşma­ktır’ yazan bildiriler dağıtıldı. Bildiriler­de aşı hakkında çok sayıda yanıltıcı bilgi yer aldı.
Kartal’da evlere ‘aşı otizme neden olur, aşı domuzlaşma­ktır’ yazan bildiriler dağıtıldı. Bildiriler­de aşı hakkında çok sayıda yanıltıcı bilgi yer aldı.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye