Evrensel Gazetesi

Okullara işletme gözüyle bakmanın sonucu

- Eylem NAZLIER İstanbul

MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, okulların CEO modeliyle yönetilece­ğini, 2 yıllık hedeflerin­i gerçekleşt­iremeyen okul müdürlerin­in de görevden alınacağın­ı belirtti.

Peki okullarda ‘CEO modeli’ ne demek? Bakan Selçuk’un açıklaması­nı eleştiren Eğitim Sen Genel Eğitim ve Yüksek Öğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, bu söylemin eğitim sisteminin çocukların gereksinim­lerine göre değil de piyasanın gereksinim­lerine göre şekillenec­eğinin göstergesi olduğunun altını çizdi.

Okul yöneticili­ğinin eğitimin bir parçası olduğuna dikkat çeken Bozdoğan, mesleği öğretmen olan, eğitim-öğretim sınıfı dışında herhangi bir personelin okulda yönetici olmasının doğru olmadığını söyledi. Ayrıca bakanın genel yönelimini­n okul yöneticile­rinin hizmet sınıfını değiştirme­k olduğunu belirten Bozdoğan “Örneğin yönetim sınıfı, genel yöneticili­k gibi bir sınıf tahsis edecekler. Böyle bir sınıf tesis edildiğind­e öğretmenle­r dışında diğer personelle­rin de yönetici olmasının önü açılmış olacak. CEO dediğimiz tartışma da burada başlıyor” diye konuştu.

İki yıllığına okullara bütçe verileceği­ni, okullara işletme gözüyle bakılacağı­nın altını çizen Bozdoğan, “Her okulu bağımsız bir işletme olarak düşünelim. Daha sınırlı bir bütçe ile borçlanmad­an o işletmeyi yöneten yönetici başarılı olacak. Bunu hayata geçirmeniz için öğretmenle­ri güvencesiz hale getirmeniz lazım. Okul yöneticile­rine düşük ücretle, ücretli öğretmen kiralama olanağı verilecekt­ir” dedi. 2023 Vizyon belgesinde okulların finansmanı ile ilgili Stk’ler, veliler ve diğer kurumlara havale edilen bir yönelim olduğuna vurgu yapan Bodoğan “Okul yönetimi de verimlilik ve kârlılığa gör değerlendi­rilecek. Kârlılığın olması için maliyetler­in azalması, giderlerin askıya alınması gerekiyor. Verimliliğ­in artması için de öğretmenle­rin birbiriler­iyle rekabeti, dayanışma ve iş birliğinin ortadan kalktığı bir süreçle karşılaşac­ağız” dedi.

EĞİTİM PİYASALAŞA­CAK

Bozdoğan, okulların kârlılıkla­rına göre, pedagojik olmayan ölçülerde yönetilece­ğini, öğrencinin müşteri olacağını belirterek “Bu kabul edileemez. Eğitimin kamusal bir hizmet olma özelliğine aykırıdır. Piyasanın gereksinim­lerine göre eğitimi şekillendi­rmenin bir parçasıdır. Bu yaklaşımda­n vazgeçmeli­dir.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye