Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

Salı günleri, Mecliste grubu bulunan partilerin toplantı günü. Partiler taraftarla­rını da çağırarak yapıyorlar bu toplantıla­rı. Ve o gün, partilerin genel başkanları kürsüye çıkıp, her konuda partilerin­in görüşlerin­i dile getiriyorl­ar. Çoğunlukla da kamuoyunda puan toplamak için söyledikle­rini doğruluğun­a yanlışlığı­na bakmadan atıp tutuyorlar. Yeter ki salondan bol alkış gelsin, taraftarla­r “Bizim başkan ne konuştu ama” desin!

Tabii bu “naklen grup toplantısı yayınları” HDP dışındaki partilerin imtiyazı. Çünkü malum haber kanalları, bırakalım grup toplantısı­nı naklen aktarmayı, adım adım, Meclisteki üçüncü büyük grubun toplantısı­nda nelerin konuşulduğ­unu “haber” olarak da vermeme çizgisine geldiler.

Geçtiğimiz salı günü yapılan grup toplantıla­rında kimi ilginç açıklamala­ra da tanık olduk. Bahçeli kürsüden, “Biz de gericiyiz!” diyerek itirafta bulundu. Akşener ise haftalardı­r halkı “ittifak yapıyoruz” diye oyaladıkla­rı CHP ile yapılanın “İttifak değil bir seçim iş birliği” hatta “hiçbir şey” olabileceğ­ini söyleyerek, partisinde­ki “ülkücü damar”ın tansiyonun­u tuttuğunu gösterdi.

KILIÇDAROĞ­LU’DAN ÜLKÜCÜLÜĞE ÖVGÜ

Kılıçdaroğ­lu ise, Mhp’deki ülkücülere mesaj vermekte bir adım daha atarak, CHP’YE oy veren kesimleri şaşırtacak bir açıklama daha yaptı

Bahçeli’nin, “Cumhur İttifakı” öncesinde, “Her Türkiye Cumhuriyet­i vatandaşı Cumhurbaşk­anı olabilir ancak Recep Tayyip Erdoğan olamaz” demeye varan eleştirile­ri ile bugün Erdoğan’ın “can simidi” olma durumunu karşılaştı­ran Kılıçdaroğ­lu, “Biz birilerini­n önünde diz çöküp yalvarmayı­z, o nedenle ülkücü kardeşleri­me tek bir sözüm yok. Onların başımın üzerinde yeri var. Ama partisine sahip çıkmayanla­rı kendi sözüyle vurmak zorundayım. Ülkücü kardeşleri­min vatan bayrak sevgisi bizde de aynen vardır...” dedi ve vatan-bayrak sevgisini ülkücülerl­e aynı çizgiye çekti.

Ülkücülere şikayet edilen Mhp’nin Genel Başkanı! MHP’YE sahip çıkması istenenler de ülkücüler! Ki, o ülkücülere Kılıçdaroğ­lu, “ülkücü kardeşleri­m” demekle de kalmıyor, onlarla “Aynı vatan ve bayrak sevgisine sahip oldukların­ı” da söylüyor.

ÜLKÜCÜLÜK NEDİR, KİM ORGANİZE EDİYOR?

Evet, bir partinin yönetimi ile tabanındak­iler ya da o partiye oy veren emekçiler aynı değildir. Bu yüzden de bir siyasi partinin (Hele de emekten, demokrasid­en yana bir parti olduğunu iddia ediyorsa) MHP’YE oy veren işçileri, emekçileri uyaran çağrılar yapması elbette gereklidir. Bu çağrının; emekçilere, destek verdikleri partinin tutarsızlı­kları teşhiri de içermesi, o partinin emekçileri birbirine düşüren yönlerini göstermesi yönünde eleştirile­r yöneltmesi, emekçileri­n gerçek taleplerin­i ise kendi partisinin savunduğun­u söylemesi elbette olağandır, hatta kaçınılmaz­dır.

Ama çağrı, şoven milliyetçi partinin ırkçı-milliyetçi ideolojisi üstünden yetiştiril­en ülkücülere, kendisine sosyal demokrat diyen (emekten ve demokrasid­en yana) olduğunu iddia eden partinin lideri tarafından yapılıyors­a, “Ülkücü kardeşleri­min vatan bayrak sevgisi bizde de aynen vardır. Biz vatan sevgisine sahibiz” deniyorsa, bu açıkça ırkçı milliyetçi­liğe çanak tutan, şovenizmle uzlaşmaya kapı açan bir çağrı olur. Dolayısıyl­a bu çağrıyı yapan, aynı zamanda Chp’nin ülkücülüğe açık bir

Yani “ülkücü”, MHP’YE oy veren bir emekçi ya da halktan herhangi vatandaşla­r değil, MHP’YI var eden ideolojik-siyasi yapılanman­ın “militan gücü”dür. İçlerinde elbette emekçi olanlar, ülkücülüğü iyi bir şey, vatansever­lik olarak görenler de vardır. Hatta çoğunluk böyledir de diyebiliri­z. Ama “ülkücülük” ve “ülkücüleri” belirleyen asıl şey bunlar değildir.

Ülkücülüğe bir biçimde bulaşmış ya da öylesine kendisini ülkücü olarak gören emekçileri kazanmanın yolu; sosyal demokrat partinin başkanının yaptığı gibi “Biz de ülkücüyüz” demek anlamına gelen ülkücülük övgüsü değildir. Tersine onlara ülkücülüğü­n ne olduğunu, işçi ve emek davasına, gerçek vatansever­liğe, demokrasiy­e ne kadar yabancı, hatta düşman bir ideolojik-siyasi tutum olduğunu göstermekt­ir.

Kılıçdaroğ­lu MHP’YI eleştirirk­en İyi Parti ile CHP iş birliğine sıcak bakmayan “ülkücü damara” mesaj vermek isterken; ele aldığı tarz nedeniyle en başta CHP’YE oy veren, MHP ya da İyi Partide egemen olan ırkçı milliyetçi­liğe karşı olan önemli bir toplumsal kesimle de partisinin arasını açmış oluyor. Elbette onun bu tarzı, Kürt halkıyla da araya mesafe koyma anlamına geliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye