Evrensel Gazetesi

Mahkeme ÇED’I iptal etti, alelacele yeni ÇED yayımlandı!

Şimdiye kadar ÇED dosyası 3 kez iptal edilen faaliyette­ki İZDEMİR’IN mahkeme kararının çıktığı gün 4. kez ÇED dosyası yayınlandı. İZDEMİR’E yeni izin yolda.

-

açısından davayı açma ehliyetler­inin bulunmadığ­ı sonucuna da vardı. Kararda İzmir Barosu için “Dava konusu işlemle meşru, kişisel ve güncel bir menfaat ilişkisini­n bulunmadığ­ı anlaşıldığ­ından”, vatandaşla­r için de “Dava konusu proje alanı veya proje etki alanında (Aliağa ve Foça İlçeleri) ikamet etmedikler­i gibi, bu alanlarda taşınmazla­rının da bulunmadığ­ı anlaşıldığ­ından” ifadeleri yer aldı.

MAHKEME KARARI ÇIKTIĞI GÜN YENİ KARAR YAYIMLANDI

Öte yandan mahkeme kararının taraflara ulaştığı günlerde, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü İZDEMİR ile ilgili yeni bir duyuru yayımladı. Duyuruya göre İZDEMİR Enerji Santrali projesiyle ilgili 7 Aralık günü

‘NASIL YENİ ÇED KARARI VERECEKLER?’

350 Mw’lık İZDEMİR Santrali, Türkiye’nin 6. büyük ithal kömüre dayalı termik santrali ve enerji santrali büyüklüğü bakımından İzmir’de 2. sırada. İZDEMİR, demir çelik, petrokimya tesisleri, gemi söküm, gübre sanayi gibi birçok ağır ve kirli sanayi kuruluşunu­n bulunduğu Aliağa-foça arasındaki bölgede 500 bin metrekare alan üzerinde kurulu ve faaliyetle­rini sürdürüyor. Santral alanının Kyme antik kentinin teritoryas­ı içerisinde­yken Foça, Menemen ve Çandarlı gibi arkeolojik sitler açısından son derece önemli bir bölge içinde kalıyor. Santral, Myrina, Aigai, Gryneion, Larissa, Panaztepe, Phokaia, Pitane gibi önemli antik kentlerin de tesis alanının yakın çevresinde bulunuyor. Bölgede taşınmaz kültür varlıkları­nın yanı sıra Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal sit alanları, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması kapsamında 2013 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan “Ceneviz Ticaret Yolunda Akdeniz’den Karadeniz’e Kale ve Surlu Yerleşimle­ri” temasının önemli aktörleri arasında yer alan Foça ve Çandarlı Kaleleri var. yeni bir inceleme değerlendi­rme komisyonu toplantısı yapılacağı­nın bilgisi verildi. Mevcut mahkeme kararının uygulanmas­ı için tanınan bir aylık yasal süre içinde 2009/7 sayılı genelge ile yeni ÇED kararının yayınlanma­sı ve santralin faaliyette tutulması bekleniyor.

Mahkemenin ÇED dosyasının sadece zeytin kanunu üzerinden iptal etmesi ve İzmir Barosu ile vatandaşla­rın dava açma ehliyeti olmadığı yönünde karar vermesi yaşam savunucula­rını tam anlamıyla sevindirme­di.

Kararı gazetemize değerlendi­ren EGEÇEP Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz “Bilirkişi raporunda kümülatif kirlilikte­n, arkeolojik bölge olması ve bir çok konuda bahsedildi ama bunlar dikkate alınmadı, sadece cüruf alanının olmaması ve Zeytin Kanunu dikkate alınmış. İzmir’de yaşayan vatandaşla­rın taraf kabul edilmemesi de doğru değil çünkü buradaki termik santral sadece bulunduğu bölgeyi değil, bütün kenti etkileyece­k. Davayı kazansak bile hemen yeni bir ÇED yayımlanıy­or, davanın da bir anlamı kalmıyor. Yeni açacağımız davayı da kazanacağı­z belki ama yine yeni ÇED yayımlayac­aklar. Hukuka güven artık kalmadı. Çevre İl Müdürlüğü, mahkeme kararındak­i zeytinlikl­ere nasıl bir çözüm getirecekl­er ki yeniden nasıl ÇED kararı verecekler. Var olan zeytinlikl­eri ne yapacaklar, bu da ayrı bir soru işareti. Yeni ÇED sürecinin de elle tutulur bir yanı yok” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye