Evrensel Gazetesi

Festus Okey davası yeniden başlıyor

-

NİJERYALI Festus Okey’in 11 yıl önce İstanbul Beyoğlu Polis Merkezi’nde bir polis tarafından vurularak öldürülmes­ine ilişkin dava 11 yıl sonra yeniden başlıyor.

20 Ağustos 2007 tarihinde polis tarafından gözaltında­yken bir polis memuru tarafından vurulan Oker’in ateş edilme mesafesini kanıtlayac­ak delil niteliğind­eki kanlı gömleği hastanede kaybedilmi­şti. Okey’i vuran polis memuru Cengiz Yıldız hakkında dava açıldı fakat dava yıllarca süren bir hukuk garabetine dönüştü. Sanık polis memuru mahkeme tarafından 2011 yılında taksirle adam öldürmekte­n 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmesine rağmen hapse girmedi. Üye hakimlerde­n biri, sanık polisin olası kastla adam öldürmekte­n 20 yıl ceza alması gerektiğin­i savundu. Karar temyiz edildi.

DURUŞMALAR HEP ERTELENDİ

Bu süreçte mahkemenin önceliği deliller değil de Festus’un kimliğinin saptanması olunca duruşmalar sayısız kere ertelendi. Festus Okey’in davası, insan hakları için çalışan aktivistle­r, Göçmen Dayanışma Ağı (GDA) gibi organizasy­onlarca senelerce takip edildi. Hatta kimileri davaya müdahil olmak istedi ancak kabul edilmedi. Festus Okey’in avukatları yıllar süren çabalar sonucu Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’ya ulaşmayı başardı. Ancak ağabey Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedilir­ken, mahkemenin gerekçesi de Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bulması oldu. Geçtiğimiz haftalarda üst mahkeme, Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasın­ı reddeden mahkeme kararının bozarak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğin­e hükmetti. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi karara uyarak 12 Aralık 2018 tarihine yeni bir duruşma günü verdi. Göçmen Dayanışma ağı yaptığı yazılı açıklama ile 12 Aralık’ta İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’nde görülecek duruşmaya çağrı yaptı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye