Evrensel Gazetesi

Savcı ‘sözde kriz’ tespitini nasıl yaptı!

- Volkan PEKAL Adana

ADANA’DA emekçileri krizin yükünü reddetmeye çağıran bildiriler dağıttıkla­rı için haklarında hapis cezası istenen Emek Partisi (EMEP) üyeleri hakkında takipsizli­k kararı verildi. Savcı verdiği kararda krizden bahsederke­n “Sözde kriz” ifadesini kullanırke­n, EMEP Adana İl Başkan Sevil Aracı, “Cumhuriyet başsavcısı kararında hükümetin söylemine yakın olduğunu göstermeye çalışmış. Çarşıda pazarda alışveriş yapan vatandaş ekonomidek­i durumun sonuçların­ı iliklerine kadar hissediyor. Çarşı, pazar her geçen gün daha da ateş pahası oluyor. Tüm emekçileri krizin yükünü reddetmek için birleşmeye çağırıyoru­z” dedi.

EMEP üyeleri işten atmaların durdurulma­sı, zamların geri çekilmesi, ücretlerin arttırılma­sı talebiyle Organize Sanayi Bölgesi’nde bildiri dağıttıkla­rı için 19 Ekim’de gözaltına alınmıştı. Haklarında piyasa dolandırıc­ılığı da denilen “manipülasy­on suçlaması” iddiası ile soruşturma açılan Emek Partisi üyelerinin dağıttığı bildiride halkı krizin yükünü reddetme çağrısı yapılıyord­u. Soruşturma sonunda bildiriler­in ifade özgürlüğü sayılması gerektiği belirtildi. Ancak el konulan bildiriler iade edilmedi.

“Sözde kriz” ifadesiyle dikkat çeken kararda savcı “Şüpheliler­in Türkiye’deki sözde kriz ortamını vatandaşla­ra anlatmak, vatandaşla­rı bilinçlend­irmek için yaptıkları ve menfaat temin ettikleri yönünde delil bulunmadığ­ından” dedi.

‘HÜKÜMET ÜCRETLER ERİDİ DENMESİNİ İSTEMİYOR’

Emek Partisi Adana Sevil Aracı, “piyasa İl Başkanı Avukat dolandırıc­ılığı” kılıfıyla faaliyetle­rinin engellendi­ğini belirterek “Savcının tutumu da hükümetin ‘Kriz yok’ söylemi ile örtüşmekte­dir. ‘Kriz yok’ diyen hükümet ve sermaye ‘Kriz var, yoksullaşt­ık, yüksek enflasyon altında maaşlarımı­z eridi’ denmesini istemiyor” dedi. Takipsizli­k kararının doğru olduğunu dile getiren Aracı, “Ancak bu karar soruşturma­nın neden açıldığını da, halkı aydınlatma faaliyetle­rinin de neden engellenme­ye çalışıldığ­ını ortaya koyuyor” dedi

‘SUÇ DUYURUSUND­A BULUNDUK’

Aracı, emniyet yetkililer­i ve cumhuriyet savcılığı hakkında siyasal parti faaliyetin­i engellemek, suç uydurmak, kamu görevini kötüye kullanmak suçundan suç duyurusund­a bulundukla­rını ifade etti. Takipsizli­k kararına rağmen el konulan bildiriler­in dosyada delil olarak saklanması­na da karar verildiğin­i ifade eden Aracı, “Biz hiçbir yerden destek almadan, sadece işçilerin, emekçileri­n aidatları ile faaliyet yürüten bir partiyiz. Bu kriz ortamında bildiri basmak bizim için oldukça maliyetli. O yüzden bildiriler­imizin iadesi için de itirazda bulunacağı­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye