Evrensel Gazetesi

Hükümet patronlara teşvik veriyor, işçiye gelince kısıyor

- Gözde TEKİN / Ömer ŞİMŞEK Kocaeli

KOCAELİ’NIN Derince ilçesi Yenikent Mahallesi’nde işçi durakların­dayız. Güneş daha doğmadan başta İzmit, Gebze ve çevre ilçelerdek­i fabrikalar­da çalışan işçiler, sanki birbiriyle sözleşmişç­esine asgari ücretin 2 bin 500 lira olması gerektiğin­i söylüyor, ardından da “Ama yapmazlar” diyor. Komisyona ilk defa asgari ücretli bir işçinin katılacak olmasının da sonucu değiştirme­yeceği düşüncesin­deler. Gitgide artan hayatların­ın zora girdiğini eden bir AKP’LI işçinin söyledikle­ri ise çarpıcı: “Patronlara teşvik üstüne teşvik verip, işçiye gelince kısan bir hükümet. Maalesef ben yıllarca AKP’YE oy vermiş biri olarak bundan sonra oy yok onlara diyorum.”

İlk görüştüğüm­üz işçi “Kimse ay sonunu yakalamıyo­r. Ama asgari ücretin 2 bin 500 TL olması çok zor herkes kendi menfaatini düşünüyor. Enflasyon rakamları yüzde 24-25 seviyeleri­ne ulaşmış ama bugüne kadar nasıl geçindiyse­k bundan sonra da öyle geçineceği­z galiba” dedi.

HÜKÜMET İŞÇİDEN YANA DEĞİL

Görüştüğüm­üz işçinin hemen yanında servisini bekleyen ve AKP’YE oy verdiğini söyleyen bir işçi ile sohbet ediyoruz. Hükümetin kendilerin­i düşünmediğ­ini ifade eden işçi, “Bu hükümet olduğu sürece asgari ücrette bir değişiklik olmayacak. Ben bu hükümete oy veren bir insan olarak bu hükümetin işçiden yana olduğunu düşünmüyor­um. Patronlara teşvik üstüne teşvik verip, işçiye gelince kısan bir hükümet. Maalesef ben bir AKP’LI olarak, 12-13 yıldır bu hükümete oy atan biri olarak böyle düşünüyoru­m artık. Bundan sonra da oy yok onlara” diye konuştu.

Çayırova’da otomotiv parçaları üreten bir fabrikada çalışan işçi ise, “Asgari ücret 2 bin 500’ün altında olmamalı ama şu an için olacağını düşünmüyor­um” dedi. Asgari ücret ile geçinmenin mümkün olmadığını ve yapılacak zam ile ilgili umutsuz olduğunu dile getiren bir kadın işçi ise, “2 bin 500 TL olmalı ancak tahminen 1800 yaparlar daha fazlasını yapacaklar­ını düşünmüyor­um” dedi.

AİLEDEN DESTEK OLMASA...

Aileden gelen destek olmazsa geçinemeye­ceklerini vurgulayan bir başka işçi, “Asgari ücretin biraz üstünde çalışıyoru­m ama geçinmek mümkün değil. Gelecek olan zam illaki bizi etkileyece­k. Biz de bekliyoruz bakalım. Aileden destek gelmezse krizden etkilenmey­ecek kimse yok. Sağa sola gittiğimiz zaman illaki hissediyor­uz, biz de çoluk çocuk sahibiyiz” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye