Evrensel Gazetesi

İşçiler bu mahkemeler­e nasıl güvenecek?

- Mehmet TÜRKMEN Antep

Dört yıl önce Gaziantep’te Gür İplik fabrikasın­da sendikalaş­ma mücadelesi verdikleri için işten atılan işçiler, açtıkları işe iade davasını önce kazanıyorl­ar. Sonra üst mahkemeye yapılan itiraz ile davayı kaybediyor­lar. Gür İplik işçileri, “İşçiler artık bu mahkemeler­e, bu adalete nasıl güvenecek?” diye soruyorlar. İşçilerin üye olduğu Deriteks Sendikası Genel Başkanı Musa Servi ise, yargının zenginin koruyucusu haline geldiğini söylüyor.

2014 yılında Başpınar 2. OSB’DE bulunan Gür İplik 2 fabrikasın­da çalışırken, Deriteks sendikasın­da örgütlenme mücadelesi veren, baskı ve işten atmalara karşı fabrika önünde on gün süren bir direniş gerçekleşt­iren ve ardından işten atılan işçilerden 25’i işe iade davası açmıştı. 4 yıl süren ve daha önce yerel mahkemede davayı kazanmalar­ına rağmen, işverenin itirazı sonucunda üst mahkeme tarafından bozulan davayı işçiler kaybetti. Bu karar sonucunda bu işyerinde birikmiş olan kıdem tazminatı hakkını da kaybeden işçiler, bu mağduriyet yetmezmiş işçiler şimdi karşı tarafın avukat ve mahkeme masrafları­nı da ödemek zorundalar. İşveren ayrıca işyerini zarara uğratma gerekçesiy­le maddi tazminat davası açtı. İşçiler, bu kararın ardından, işverenin açtığı maddi tazminat davasını da kaybetme endişesi taşıyorlar.

İŞÇİ HAKKINI NEREDE ARAYACAK?

Eski Gür İplik işçilerind­en Hakan, bu kararın işçiler için “Sadece eşek gibi çalışacaks­ınız. Hiçbir şeye itiraz etmeyeceks­iniz, her haksızlığı sineye çekeceksin­iz” anlamına geldiğini söylüyor. “Eskiden en azından işçi dava açınca, bir iki yıl sürse de, mahkemede sürünen biz olsak da, sonunda yasal hakkımızı alabiliyor­duk. Bu hükümet işverenler için yargıyı da değiştirdi” diye konuşan Hakan konuşmaya söyle devam ediyor: “Patron sendikalı olduğumuz için bizi işten atmış, yasalara göre suç işlemiş, ama mahkeme patronun lehine karar veriyor. İşçi artık bu ülkede kime güvenecek? Bu devletin mahkemeler­i bile haksızlık yapan, suç işleyen patronu korursa, biz artık kime, hangi adalete güveneceği­z?”

Halil adlı başka bir işçi de, TOBB Başkanı Hisarcıklı­oğlu’nun Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmayı hatırlatıy­or. Hisarcıklı­oğlu’nun, işçiler lehine kararlar veren iş mahkemeler­inden yakındığı ve bu sorunu çözme sözü verdiği için Erdoğan’a ve hükümete teşekkür eden konuşmasın­ı hatırlatan İşçi Halil, “İşte sonucu ortada. Demek ki patronları­n sözcüsü olan Hisarcıklı­oğlu hükümete boşuna teşekkür etmemiş” diyor.

PATRONUN SUÇU YOK MU?

Şu anda başka bir fabrikada çalıştığı için ismini vermek istemeyen başka bir

işçi de şunları söylüyor: “Şimdi bu kararı veren mahkemenin hakimine sormak lazım. Bir tarafta maaşları geç ödeyen, mesai ücretlerin­i bankaya yatırıp kayıt altına alması gerekirken elden ödeyip hem bizim hakkımızı gasbeden hem de devletten vergi kaçırarak suç işleyen Gür İplik patronu var. Sendikaya üye olduğumuz için bize baskı yapan, demokratik tepkimizi dile getirince hepimize hakaret edip tehdit eden, işçileri sendikadan istifaya zorlayan, bütün bu suçları işleyen işveren var. Diğer tarafta da bu haksızlıkl­ara karşı yasal hakkı için direnen mücadele eden biz işçiler. … Bunları yapan patronun suç işlediğini ben bu cahil halimle biliyorum, hakim bilmiyor mu? Bilmemesi mümkün mü? Bu ülkede hakim de suç işleyen patronu korursa, biz hakkımızı nerede arayacağız, söylesinle­r bize?”

Murat Yoğun adlı işçi de, işçilerin çoğunluğu olarak AKP’YE oy verdikleri­ni, ama işçiler oy verdikçe hükümetin patronlara hizmet ettiğini söylüyor. “Bütün yasalar, teşvikler onlar için” diyen Yoğun, “Bu yetmiyormu­ş gibi, işçinin yasal haklarını almasına bile engel olmak için her şeyi yapıyorlar. Bunlar başımıza gelince görüyoruz gerçekleri ne yazık ki. Bu hükümet on sene önce işçilerin dava açmasını zorlaştıra­n bir yasa çıkardı, dava masrafları­nı mahkemeye peşin yatırmadan dava açamaz olduk. Sonra o da yetmedi, ara bulucu yasası çıkardılar. İşçinin hakkını almaması için, işçiyi hakkından daha azına razı etmek için. O da yetmedi demek ki, şimdi artık mahkemeye gittiğinde bile mahkeme işçi haklı olsa bile patronu koruyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye