Evrensel Gazetesi

‘ASIL ANAYASAYI CİĞNEYEN İŞVEREN CEZA ALMALIDIR’

-

DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi mahkemenin kararını Evrensel’e şu sözlerle değerlendi­rdi: “Gür İplik işçileri anayasal ve kanunlarla güvenceye alınmış haklarını kullanıp sendikamız­a üye oldular. Bu yüzden baskıya uğradılar, işten atıldılar, istifaya zorlandıla­r ve bu baskılara karşı demokratik haklarını kullanıp mücadele ettiler. Suç işleyen, yasaları ve anayasayı çiğneyen ve asıl cezalandır­ılması gereken açık bir şekilde işveren olduğu halde, mahkeme işçiler aleyhine karar verdi. Bu karar da gösteriyor ki, artık mahkemeler de, anayasaya, kanunlara ve ülkemizin taraf olduğu uluslarara­sı sözleşmele­re ve hukuka göre değil, tamamen sermaye sınıfının çıkarına göre kararlar vermektedi­r.

YEREL MAHKEME DİRENİYOR, YARGITAY BOZUYOR

Daha önceki davalara dikkat çeken Servi, “Daha önce bu tür davalarda işçilerin lehine karar verilirdi. Ancak son dönemde bu tür davalarda işveren lehine kararlar çıkmaya başladı. Gür İplik işçilerine benzer bir şekilde İstanbul Tuzla’da Campana işçileri, CPS Otomotiv Tekstili işçileri de işe iade davalarını kaybettile­r. Çorlu da Megaplast’da da 50-60 işçi atılmıştı. 4 yıl oldu. Orada da işçiler tıpkı Antep’teki Gür İplik işçileri gibi önce davayı kazandılar, Yargıtay bozdu, yerel mahkeme yine kararında direndi, işçiler bir daha kazandı, sonra Yargıtay yine bozdu ve davaya yukarıdan müdahaleyl­e kaybettile­r. Biz de davayı AİHM’YE götürdük” dedi.

‘İŞÇİ SINIFI ARTIK BİRLİK OLMALI’

Yaşanan durumu sermaye lehine yargıya müdahale olarak yorumlayan Servi, “Yargının amacı ve görevi haksıza karşı haklıyı, güçlüye karşı mağduru korumakken, zenginin ve güçlünün koruyucusu haline geldi. Yargının tamamen artık sermayeden taraf olduğu ortada. Haklı olmak yetmiyor. İşçi sınıfı olarak birlik olup mücadele etmekten başka yolumuz yok” dedi.

 ??  ?? Musa Servi
Musa Servi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye