Evrensel Gazetesi

Cumhurbaşk­anına ekonomik OHAL yetkisi

-

AKP Konya Milletveki­li Ziya Altunyaldı­z ve 7 milletveki­li tarafından verilen 71 maddelik “torba kanun” teklifinin görüşmeler­i Meclis Plan ve Bütçe Komisyonun­da başladı.

38 kanun, 3 kanun hükmünde kararnamed­e değişiklik yapacak teklifin en dikkat çeken maddesi 22. madde oldu. Söz konusu madde Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulmasın­ı öngörüyor. Komitenin “Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişme” tespit etmesi durumunda da alınacak tedbirleri belirlemed­e Cumhurbaşk­anı yetkilendi­riliyor.

Duvar İnternet sitesinde yer alan habere göre, CHP Ankara Milletveki­li Bülent Kuşoğlu, düzenlemey­i “verilen yetki ve süre” belli olmadığı için eleştirdi. Kuşoğlu, “Ekonomiyle ilgili olağanüstü tedbirler getiren bu madde tam bir OHAL maddesidir” dedi.

MHP DE DÜZELTME İSTEDİ

MHP Konya Milletveki­li Mustafa Kalaycı da tartışma konusu olan maddenin son fıkrasında­ki ifadenin farklı anlama gelebilece­ğini söyledi, “Ben amacın bu olmadığını düşünüyoru­m ama bunun düzeltilme­si lazım yani “Üye kurum ve kuruluşlar­ının yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemey­e Cumhurbaşk­anı yetkili olup…” diyoruz. Yani burada amaç şu: Hani üye kuruluş BDDK’DIR, Spk’dir, kendi yetkilerin­i kendileri kullansın, onların kullanamay­acağı, kendi kanunların­da yetkisi olmayan konuları Cumhurbaşk­anı belirlesin. Bu daha düzgün yazılırsa farklı anlamaları önler diye düşünüyoru­z” dedi.

CHP İstanbul Milletveki­li Mehmet Bekaroğlu da 22. madde için “Asla olmaması gereken madde. Bu 22’nci madde ile Cumhurbaşk­anına bir finansal OHAL yetkisi veriliyor. Kendisi ilan edecek ve kendisi yönetecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye