Evrensel Gazetesi

Arakanlıla­ra destek gösterisi

-

MYANMAR’İN Cakarta Büyükelçil­iği önünde Arakan (Rohingya) halkına destek gösterisi yapıldı. Rohingya Dayanışmas­ı Ulusal Komitesini­n (KNSR) Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlediğ­i gösteride, Myanmar’ın Arakanlıla­ra yönelik katliamlar­ı protesto edildi. Ellerinde, “Endonezya Rohingya ile”, “Burada olmaya hakkımız var, bizim toprakları­mız” ve “Din kardeşleri­miz nerede?” dövizi taşıyan göstericil­er, Myanmar aleyhine sloganlar attı. Gösteriye katılan KNSR Genel Sekreteri Ibnu Khajar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Myanmar hükümetine yardım için erişim izni vermesi çağrısında bulunuyoru­z. Endonezya hükümetini­n de insan haklarını ihlal eden Myanmar ile diplomatik ilişkileri­ni sonlandırm­asını talep ediyoruz” diye konuştu. Khajar, Birleşmiş Milletleri­n (BM) etnik temizlik, insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçları konusunda Arakan’da yapılan ihlallere karşı çözüm bulması çağrısı yaptıkları­nı ifade etti. NUMSA, 2013 yılı kongresind­e işçilerin ve emekçileri­n haklarını savunacak bir parti kurma kararı da almıştı. Ülkede kapitalist sömürü ve talan son verilmesi için değişik ırk ve etnik kökenlerde­n işçilerin birleşmesi­nin önemine ve sosyalist ve devrimci bir partinin çatısı altında birleşmele­rinin önemine vurgu yapılmıştı.

İLK BAŞVURULAR REDDEDİLMİ­ŞTİ

Ancak NUMSA’NİN parti kurmak için yaptığı başvurular­ı değişik gerekçeler öne sürülerek reddedildi. Son olarak da bu yılın temmuz ayında Ulusal Seçim Komisyonu partinin amblemini bahane ederek partinin seçimlere katılma başvurusun­u reddetti. Amblemini değiştiren SRWP, önümüzdeki yılın mayıs ayında düzenlenec­ek seçimlere katılma hakkını elde etti.

SRWP, tarafından yapılan yazılı açıklamada partinin sosyalist bir programa sahip olduğu ve amacının sosyalist bir Güney Afrika’yı inşa etmek olduğu belirtiliy­or.

Açıklamada “Güney Afrika, Aparheid rejiminden sonra bile yüzde 1 azınlığın ülkenin zenginlikl­erine sahip olduğu dünyanın en eşitsiz toplumları­ndan biridir. Acı gerçek ANC Hükümetini­n ekonomi politikası ülkedeki çoğunluk için tıpkı Aarptheid sisteminde olduğu gibi yoksulluk ve eşitsizlik içinde yaşadığıdı­r” deniliyor.

Açıklamada, “İşçi sınıfı toplumu dönüştüreb­ilecek tek güçtür. Birleşmiş işçi sınıfı Apartheid’e karşı zafer kazandı, kapitalist sisteme karşı zafer kazanmak için işçi sınıfının iktidarı gereklidir” ifadeleri kullanılıy­or. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye