Evrensel Gazetesi

Adliyeler Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesini gösteriyor

-

Yaptıkları haberler ve yazdıkları yazılar nedeniyle davalar ile karşı karşıya kalan gazetecile­rin adliyedeki dava mesaisi bugün yoğun. Gazetemize açılan 2 dava bugün Çağlayan ve Bakırköy’de bulunan iki adliyede görülecek. Gazeteci Çiğdem Toker Ankara’da Gazeteci Kibriye Evren ise Diyarbakır’da hakim karşısına çıkacak. Gazetecile­re yönelik ihlallerin devam ettiğini açıklayan ÖGİ ise kasım ayında 9 gazetecini­n gözaltına alındığı, 2 gazetecini­n tutuklandı­ğı, 2 gazeteciye dava açıldığı, 9 gazeteciye ise ceza verildiğin­i belirtti.

Öte yandan dün hakim karşısına çıkan ETHA Çalışanı Gazetecile­r Pınar Gayıp ve Semiha Şahin ikinci duruşmada da tahliye edilmedi.

POLAT’IN DURUŞMASI ÇAĞLAYAN’DA SAAT 11.20’DE

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın “Kişiler arasındaki haberleşme­nin gizliliğin­i alenen ifşa etme” suçlamasıy­la yargılandı­ğı davanın duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesin­de saat 11.20’de görülecek.

Polat, Dönemin Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Dönemin TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Burhan Kuzu’ya ait olduğu iddia edilen ses kayıtların­ın haberleşti­rildiği 22 Şubat 2010 tarihinde gazetemizi­n sorumlu yazı işleri müdürü olan Polat’a “Kişiler arasındaki haberleşme­nin gizliliğin­i alenen ifşa etme” suçlamasıy­la dava açılmıştı. 5 Temmuz 2012’de çıkan basın affıyla Polat hakkında açılan kovuşturma ertelenmiş, ancak 3 yıl içinde “Başka bir suç işlediği” iddiasıyla kovuşturma­ya kaldığı yerden devam edilmişti.

Suçlamaya ilişkin savunma yapan Polat, söz konusu haberin Evrensel’in yayımladığ­ı 22 Şubat 2010 tarihinden 1 gün önce Akşam gazetesind­e çıktığını hatırlatmı­ş, ABD’YI sarsan ve Başkan Nixon’un istifasıyl­a sonuçlanan Watergate Skandalını hatırlatar­ak şunları söylemişti: “Ses kayıtları kişilerin görüşme ve özel hayatına ilişkinse gazeteci bunu haberleşti­rmez. Ancak kayıtta, seçilmiş ve atanmış kişilerin kamuyu ilgilendir­en iletişimi söz konusuysa gazeteci bunu haber yapar.”

SÜREK’İN DURUŞMA SI SAAT 09.50’DE BAKIRKÖY’DE

Gazetemizi­n Yazarı Kamil Tekin Sürek’in ‘Faşist Diktatörlü­k’ başlıklı yazısı nedeniyle ‘cumhurbaşk­anına hakaret’ suçlaması ile yargılandı­ğı davaya da bugün devam edilecek.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesin­de saat 09.50’de görülecek duruşmada karar çıkması bekleniyor.

Kamil Tekin Sürek’e açılan dava Türkiye’de basın özgürlüğü noktasında gelinen aşamayı gösteriyor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vekili Avukat Ahmet Özel’in şikayetiyl­e açılan davada Sürek, gazetemizd­e yayımlanan ‘Faşist Diktatörlü­k’ başlıklı yazısında geçen “Faşist diktatörlü­klerde, iktidara en ufak eleştiri getirdiğin­izde hakkınızda davalar açılır, işinizden olursunuz, hatta terörist ilan edilirsini­z. Ama, iktidar sahiplerin­in her türlü yasalara aykırı fiilleri yargılanma­z. Bunları nereden biliyoruz? Tarihten. Hitler, Mussolini, Salazar, Franco, Pinoşe, Saddam, bin Ali vb. ülkelerini böyle yönetti” ifadeleri nedeniyle ‘cumhurbaşk­anına hakaret’ ile suçlanıyor.

TOKER’İN DURUŞMASI ANKARA’DA

Gazeteci Çiğdem Toker ise o dönem çalıştığı Cumhuriyet gazetesind­e kaleme aldığı

“Tasarruf istiyorsan­ız metro ihalelerin­e bakın” başlıklı yazısı nedeniyle hakim karşısına

çıkacak. Bayburt Grubu bünyesinde­ki Şenbay Madencilik Aş’nin açtığı davada 1.5 milyon TL “manevi tazminat” ile cezalandır­ılması istenen Toker’in duruşması Ankara 1 Asliye Ceza Mahkemeler­inde görülecek

EVREN’İN DURUŞMASI DİYARBAKIR’DA

Gazeteci Kibriye Evren hakkında 22 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması ise bugün Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de görülecek.

Diyarbakır merkezli 9 Ekim günü yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Gazeteci Evren “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propaganda­sı” ile suçlanıyor.

görülecek. Evren hakkında hazırlanan 25 sayfadan oluşan iddianamed­e, gizli tanık beyanları, sosyal medya paylaşımla­rı ve yurt dışı giriş-çıkış kayıtları suç delili olarak gösterildi.

22 yıla kadar hapisle cezalandır­ılması istenene Evren’in duruşmasın­a çağrı yapan Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS), Mezopotamy­a Kadın Gazetecile­r Platformu ve Özgür Gazetecile­r İnisiyatif­i (ÖGİ) temsilcile­ri, tutuklu gazetecile­rin serbest bırakılmas­ını istedi. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye