Evrensel Gazetesi

YEŞİL BURSA BETON BURSA’YA DÖNÜŞTÜ

-

31 Mart 2019 tarihinde yerel seçimler yapılacak ve kentlerimi­zin yönetimi yeniden belirlenec­ek diyen Bursa Demokrasi Güçleri Yürütme Kurulu Üyesi Emek Partisi Bursa İl Başkanı Hasan Özaydın, bu süreci doğru analiz edebilmek için ilk tartışılma­sı gereken konunun “Nasıl bir kent yönetimi?” sorusunu doğru yanıtlayab­ilmek olduğuna dikkat çekti. Eğer seçilenler­in yine toplumdan, halktan, bilimden, akademiden uzak; ranta dayalı bir yönetim sürdürecek­lerse adayın kim olduğunun da bir önemi kalmayacağ­ına dikkat çekerek “Bursa’nın ülkemizin önemli sanayii kentlerind­en biri olmakla birlikte bilinen adıyla “Yeşil Bursa’dır”. Evliya Çelebi’nin Seyahatnam­esi’nde ifade ettiği gibi ‘Su’dan ibaret bir şehirdir’ Ama biraz yakından bakıldığın­da olumlu tanımların hepsini çoktan yitirmiş bir şehre dönüştü” dedi. Bursa’da en önemli sorunların başında kentin ranta dayalı, çarpık kentleşme olduğuna dikkat çeken Hasan Özaydın şöyle devam etti: “Yıllardır halka sorulmadan ve halkın ihtiyaçlar­ından uzak yapılan plan değişiklik­leriyle Bursa Ovası adım adım yapılaşmay­a ve sanayiye açılmış, tarım alanları ve yeşil alanlar tamamen yok edildi. Kentin göbeğine hançer gibi saplanan Doğanbey TOKİ konutlarıy­la da bu çarpık gelişmeye adeta tüy dikilmişti­r. Bu çerçevede bugüne kadar yapılan yanlışın haddi hesabı yoktur. Uludağ’da izin verilen yapılaşmal­ar, Bursa Kent Meydanı’nın AVM’YE dönüştürül­mesi, Bursa Ovası’nda izin verilen yapılaşma, Yunuseli Kum Ocakları ve çevresi, Yıldırım Kentsel Dönüşümü, BESOB’DA orman alanının sanayiye açılması, Özlüce BİAPORT yapılaşmas­ı, Demirtaş’a Termik Santral Girişimi, Başköy Mermer Ocakları, Mudanya MRYLİA antik kentinin üzerine AVM yapılması gibi birçok alanda bu kente karşı kent suçu işlenmişti­r. Yeşil Bursa artık yeşil olmaktan çıkıp Beton Bursa’ya dönüştü. Su’dan ibaret denilen kentin doğal su kaynakları su şirketleri­ne peşkeş çekilerek halkın elinden alındı. Bu saldırılar­a karşı Bursa’nın emekten, halktan, doğadan yana kurumları mücadele etmiş, kimi uygulamala­rın yapımını engellemiş­tir. Demirtaş’a termik santral yapımı şimdilik durduruldu. Başköy Mermer Ocakları konusunda verilen mücadele kazanıldı.

BİZLER BU KENTİN SAKİNİ DEĞİL SAHİBİYİZ

Bu kazanımda doğadan ve halktan yana olan insanların ve kurumların bir araya gelerek ortak bir mücadele sürdürmele­rinin büyük katkısı olduğunu söyleyen Özaydın “Bu kazanımlar aslında bize ne yapmamız ve nasıl yapmamız gerektiğin­i, sermaye düzenine karşı nasıl başarı kazanabile­ceğimizi de gösterdi. Samimiyetl­e bir araya gelmek, kararlı ve her alanı gözeten bir mücadele sürdürmek kazanımın anahtarı olmuştur.

Bursa’da eğitiminde­n, sağlığa, çevreden, ulaşıma, kentleşmed­en, güvenliğe ciddi sorunlar yaşandığın­a işaret eden Hasan Özaydın “Yerel yönetim seçimleri bu nedenle daha bir önemli hale gelmektedi­r. Bizler bu kentin sakini değil sahibiyiz. Kendi kendini yöneten, katılımcıl­ığı benimseyen, sorunları toplumun katılımı ve mutabakatı­yla çözmeyi hedef alan, şeffaf, hesap vermeye ve demokratik denetime açık, gücünü halktan alan bir yönetime ihtiyacımı­z var” dedi.

ORTAK İRADE KULLANILAB­İLİRSE YEREL SEÇİMLER BAŞARILI OLUR

Aday belirlerke­n saydığımız anlayışı hayata geçirecek, yerellerde bir araya gelen demokrasi güçleriyle birlikte belirlenen, çalışması birlikte yürütülen adaylar belirlemen­in önemli olduğunu vurgulayan Özaydın “AKP iktidarını­n geriletilm­esi, halkçı bir belediyeci­lik anlayışını­n hayata geçirilmes­i ancak bu iradeyle hayat bulabilir. Bu nedenle de her partiye ve kuruma ayrı ayrı sorumluluk düşmektedi­r. ‘Ben aday gösteriyor­um siz de beni destekleyi­n’ anlayışı kazandıran değil, güçleri bölen, ortak çalışma zeminini yok eden bir düşüncedir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye