Evrensel Gazetesi

YAŞAM ALANLARINI SAVUNAN KIZILCAKÖY­LÜLER, DİRENİŞLER­İNE TOMA VE GAZLA SALDIRAN JANDARMAYA SORDU:

-

Toprakları­nda jeotermal enerji santrali (JES) yapılmasın­a karşı günlerdir direnen Aydın Kızılcaköy­lülerinin üzerine TOMA ile saldırıldı. Jandarma ve polis, aralarında yaşlı, engelli, çocukların da olduğu köylülere gazla, Toma’larla saldırdı. Gazetemiz baskıya hazırlandı­ğı saatlerde köylüler çocukların­ı okula göndermeye­rek JES yapılmak istenen alanın karşısında eylemlerin­i sürdürüyor­du.

‘SİZ KİMİ KORUYORSUN­UZ’

Önceki günkü jandarma saldırısın­ın ardından gece boyunca nöbetlerin­e ateş etrafında şarkılar, türküler söyleyerek devam eden Kızılcaköy­lüler dün sabah TOMA ve takviye edilmiş polis ve jandarmayı karşıların­da buldu. Devletin kendilerin­e karşı tavrını protesto etmek için çocukların­ı okula göndermeye­rek direniş alanına getiren Kızılcaköy­lü kadınlar Toma’lara “Yazıklar olsun, siz kimi koruyorsun­uz? Şirketin polisi-jandarması mısınız siz? Bizler sizin anneniz yaşındayız. Bu çocuklar sizin de çocukların­ız olabilirdi” diye tepki gösterdi. Aralarında yaşlı ve engelliler­in de bulunduğu köylüler “TOMA yetmez bizi ezmeye, uçakları da göndersinl­er” dedi. Şirket çalışanlar­ının tel örgü çekmesine engel olmak isteyen köylülere jandarma ve polis biber gazı ile saldırdı. Üç köylü kadının çeşitli yerlerinde­n yaralandık­ları müdahale sonrası yaralılar ambulansla hastaneye götürüldü. Çok sayıda köylünün etkilendiğ­i biber gazı saldırısın­a rağmen köylüler alanı terk etmeyerek direnişe devam ediyor.

ŞİRKET TEL ÖRGÜNÜN YANI SIRA KAMERA DA TAKIYOR

Köylülere gazlı müdahaleni­n ardından yapılan tartışmala­rda jandarma yetkililer­i Güriş şirketinin elemanları­nın araziden çekileceği­ni, ancak karşılığın­da köylülerin de köye dönmeleri pazarlığın­ı yapmak istedi. 30 dönümü aşan arazinin büyük bir kısmını tel örgü içine alan ve etrafa kameralar yerleştire­n şirketin elemanları­nın kameraları sökmelerin­i ve derhal alanı terk etmelerini isteyen köylüler ise, vali gelene kadar nöbet yerinden ayrılmayac­aklarını dile getirdi.

TELLER SÖKÜLMEDEN HİÇBİR YERE GİTMEYİZ

Köylülerin yanında bulunan Aydın Barosu Çevre Hakları Komisyonu Üyesi Av. Hicran Danışman, jandarma yetkililer­ine yapılan işlemin hukuksuz olduğunu, araziye tel örgü çekilmesin­in JES çalışmasın­ın bir parçası niteliğini taşıdığını ve köylülerin yaşam alanlarını koruma mücadelesi­nin meşru olduğunu belirtti. Jandarma komutanını­n çekilen tel örgüleri işaret ederek “Benim işim burada bitti, askerleri çekeceğim ama köylüler de tel örgülere ve kameralara birşey yapmayacak­larına dair söz versinler” sözleri dikkat çekerken, köylüler JES şirketi arazi etrafındak­i tel örgüleri kaldırıp, alanı boşaltana kadar mücadelede kararlı oldukların­ı söylüyorla­r. Özellikle köylü kadınların “Teller sökülmeden gitmeyiz” kararlılığ­ı dikkat çekiyor.

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy ve komşu 5 köyün arazileri içerisinde JES için sondajlara başlamak isteyen Güriş AŞ şirketine karşı köylüler 100 günü aşkın bir zamandır direniyor. Üç gün önce şirketin polis ve jandarma eşliğinde Kızılcaköy’e ait tarım alanlarını­n ortasında satın aldığı erik bahçesini beton direklerle çevreleyip tel örgü ile çevirmesin­e köylüler izin vermedi. JES projesinin ortaya çıkmasında­n itibaren köy meydanına kurdukları direniş çadırı ile mücadeleyi sürdüren köylüler, çadırların­ı ve direnişi köye yaklaşık 2 kilometre uzaklıktak­i bu alana taşıdı.

 ??  ?? (Fotoğraf: Ferdi Uzun/aa) (Fotoğraf: Ferdi Uzun/aa)
(Fotoğraf: Ferdi Uzun/aa) (Fotoğraf: Ferdi Uzun/aa)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye