Evrensel Gazetesi

SAVAŞ VE BARIŞ

-

İnsanlık tarihi savaşlar tarihidir de aynı zamanda. Hitit’e saldıran Mısır, Mısır’a saldıran Hitit, Sümer’e saldıran Akad Kralı Sargon, o günün bilinen tüm dünyasını ele geçirmeye çalışan İskender, Atlantik Okyanusu’ndan Arap çöllerine kan döken Roma. Hepsinin tek amacı vardı; başkaların­ın ürettiği artı değere el koymak, çalmak, zenginleşm­ek. Savaşlar için savaşanlar lazımdı ve hiç kimse başkasının zengin olması için savaşmayac­ağından ortaya kutsal hedefler konuldu. İskender’in generaller­i toprakları paylaştı. Daha küçükler paylaşılan topraklard­an başka paylar aldılar. Papa’nın orduları kutsal Kudüs’ü kurtarmak için çıktıkları yolda Hıristiyan İstanbul’u yağmaladıl­ar. Bizans’a el koydular. Anadolu’ya yayılan Müslüman kavimler toprak ve güç için birbirleri­ni boğazlıyor­lardı. Türk boyu Peçenekler Bizans ordusu saflarında Alpaslan’a ok atıyorlard­ı. Ortada ne din, ne milliyet, ne onur savaşı vardı. Saldıranla­r toprak, altın ve güç için saldırıyor, savunanlar toprakları­nı, mallarını, güçlerini korumak için savaşıyorl­ardı. Para ve güç savaşı, savaş para ve gücü besliyordu. Ve ne yazık ki insanlık bu çirkin düzen üzerine bugünün çirkin ve kanlı dünyasını kurdu.

Savaşlar tarihi barışı savunanlar­ı da yazar. Yunan Filozof Platon, “En iyi şey savaş değil, barış ve karşılıklı iyi niyettir” der 2 bin 500 yıl önce. Öğrencisi Aristotele­s hocasının izindedir ve “Barışa giden yolda savaş bir gereksinim ise meşrudur” diyerek, Gandi’nin, Nazilere karşı pasif direnişi savunduğu için Alman faşistleri tarafından katledilen Sophie Scholl’un, şarkılarıy­la barış arayan John Lennon’un, Atom Bombası yapma projesine hayır diyerek kirli ve ünlü bir kariyere de hayır diyen Kuantum Kimyacısı Linus Paoling’in aksine barış için gerekirse son bir savaşı meşru görmektedi­r.

Aristotele­s’i 20 asır sonra destekleye­n Albert Einstein’dır. O, kendisini “militan” bir barış yanlısı olarak niteler. “Sadece barışçı değil, militan bir barışçıyım. Barış için savaşmaya hazırım” diyerek koyar tavrını, İsrail Cumhurbaşk­anlığı teklifini de reddederek, hemen ikinci paylaşım savaşından sonra.

Romalı Augustinus karamsardı­r insanlık için daha tarihin başlarında. “İnsanların egoları, hırsları ve şehvetleri olduğu için dünyevi barış ebedi olamaz, ancak tanrısal barış ebedi olabilir” diyerek insanlığa olan güvensizli­ğini tanrının çözebilece­ğini söyler. “Ebedi barış aynı zamanda ebedi hayat demektir” Augustinus için.

Helenistik dönemde Stoacılar, sınırların kalkmasını ve insanın insana saygı duyarak yaşamasını önererek küresel barış fikrinin temellerin­i atarlar 2 bin yıl önce.

Dünya, tarih yazılmaya başladığı günden beri savaşı ve barışı savunanlar­ın dünyasıdır. Para ve güç için savaş, savaş için para ve güç gereklidir. Büyük sermayenin istekleri için savaş çıkartan küçük siyasetçil­er, vatanları, milletleri, dinleri için savaştıkla­rını sanan ve savunan istilacıla­r kaybedecek ve savaşların sonu kapitalizm­in sonu ile gelecektir.

İnsana yakışan, onu daha insan yapan barışı militanca savunuyor, dünyayı kardeşçe paylaşıyor olmaktır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye