Evrensel Gazetesi

Bursa’da hava kirliliği alarm veriyor

-

DÜNYA Sağlık Örgütünün (WHO) normal kabul ettiği hava kalitesi indeksi (HKİ) 0-50 aralığında iken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın sitesindek­i verilere göre, Bursa’da hava kirliliği değerleri 150’yi aştı. Değerler, Who’nun belirlediğ­inin 3 kat üzerine çıktı. İç Hastalıkla­rı Uzmanı Dr. Ergün Öztaş, “Yoğun şehirleşme­nin olduğu bölgelerde toksik gazların yoğunlaşma­sı KOAH hastalığı ve akciğer kanseri riskini artırıyor” dedi.

Türkiye’nin önemli sanayi şehirlerin­den Bursa’da yaşanan hava kirliliği riskli seviyelere ulaştı. Yüksek basıncın da etkisiyle çöken kirli hava ve sis şehri adeta battaniye gibi örttü. Sanayinin yoğun olduğu ve hava kalitesi düşük olan bölgelerde akciğer kanseri riskinin arttığını belirten İç Hastalıkla­rı Uzmanı Dr. Ergün Öztaş, “Atık karbon ürünlerini­n doğada birikmesi sonucu etkilenmem­ek mümkün değil. Sanayileşm­eyle birlikte toksik gazların giderek yoğunlaşma­sı insanların hayatını tehlikeye atmakta. Yoğun şehirleşme­nin olduğu bölgelerde kronik obsüritif akciğer (KOAH) hastalıkla­rı ve akciğer kanseri riski artıyor. Bununla beraber astım, KOAH gibi alerjik bünyeli kişilerde olan solunum sıkıntısı sendromlar­ı ortaya çıkmaktadı­r” dedi.

5 Aralık saat 15.00’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ın resmi sitesinden alınan verilere göre HKİ değeri Bursa’nın ilçelerind­en Kestel’de 176.3, Yıldırım’da 157.5 ve Demirtaş’ta 152.1 olarak ölçüldü.

Şehrin birçok noktasında görüş mesafesini de ciddi oranda düşüren kirli hava nedeniyle maskesiz sokağa çıkamadığı­nı söyleyen vatandaş Timural Çilingir, “Bursa’da hava kirliliği fabrika ve egzoz dumanları nedeniyle çekilmez hale geldi. Dışarıya çıktığımız­da genzimiz yanıyor. Buna bir çözüm bulunmalı. Artık şehirde maskesiz gezemez duruma geldik. Şehrimizi yaşanabili­r şehirler sıralaması­nda üst sıralarda gösteriyor­lar ama maalesef öyle değil. Yetkililer bir çare bulmalı” ifadelerin­i kullandı. (Bursa/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye