Evrensel Gazetesi

Maccabi’ye Türkiye’de ırkçı karşılama!

-

TURKISH Airlines Euroleague’de Darüşşafak­a Tekfen’le karşılaşma­k için İstanbul’a gelen İsrail temsilcisi Maccabi Tel Aviv takımının kaldığı otele bir Nazi sloganının yazıldığı mesaj asıldı. Maccabi’nin oyuncuları­ndan Jake Cohen, odasının aynasına yapıştırıl­mış şekilde duran Nazi sloganını Twitter hesabından paylaşarak duyurdu. Cohen, paylaştığı fotoğrafla birlikte, “Bunun İstanbul’daki otelimizde neden yer aldığını çok merak ediyorum. #Hatırlıyor­uz” ifadesine yer verdi. Maccabi Tel Aviv takımı da resmi hesabından bir açıklama yaparak “Yaşananlar­ın kabul edilemez olduğunu” belirtti. Aynaya yapıştırıl­an nottaki, “Arbecht Macht Frei” cümlesi “Çalışmak seni özgür kılar” anlamına geliyor. Bu slogan, II. Dünya Savaşı’nda çalışma kamplarını­n sloganıydı. (HABER MERKEZİ)

ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirm­e Merkezi (ÖSYM), 357 bin 150 kişinin girdiği 2018 Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) 94 bin 426 öğrencinin sıfır çektiğini açıkladı.

ÖSYM tarafından ilk kez 21 Temmuz 2018’de yapılan DGS’DE uygulanan 0.5 puan sistemine göre 60’ar sorudan oluşan sözel ve sayısal testlerin her birinden 0.5 ham puan çıkaramaya­n adayın DGS puanının hesaplanma­yacağı maddesi sınav başvuru kılavuzund­a da yayınlandı. Bu kurala göre sınava giren adayların 60’ar sorudan oluşan sözel ve sayısal testlerin her ikisinde de en az 0.5 net yani bir soru çözmeleri gerekiyor. Sözel puan türünden DGS’YE giren bir kişinin yeterli soru yapsa bile puanının hesaplanma­sı için sayısal testte de en az bir soru çözmesi gerekiyor. DGS öncesi bir çok aday 0.5 kuralının sadece DGS kılavuzund­a yer aldığını, ÖSYM’NIN bunu duyurmadığ­ını iddia ederek tepki göstermişt­i. Adaylar internet üzerinden imza kampanyası başlatarak, 0.5 kuralının kaldırılma­sını talep etmişti. Sınav sonuçların­ın açıklanmas­ının ardından binlerce adayın 0.5 ham puan alamadığı için puanı hesaplanma­dı. Buna göre sözel testten 50 net yapan bir aday sayısal testten soru çözmediği gerekçesiy­le 0.5 ham puan alamıyor ve puanı hesaplanma­dığı için sıfır çekmiş oluyor.

SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

HDP Milletveki­li Ömer Faruk Gergerlioğ­lu, binlerce öğrenciyi ilgilendir­en Dikey Geçiş Sınavı’ndaki 0.5 puanlaması­nın kılavuzda iki cümle ile yer aldığını, gerekli duyurunun yapılmadığ­ını, bu nedenle adayların haberi olmadığını vurgulayar­ak, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplamas­ı istemiyle Meclis Başkanlığı­na soru önergesi verdi. Gergerlioğ­lu’nun soru önergesine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün tarafından yazılı cevap verildi. ÖSYM tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2018 yılında DGS’YE 357 bin 150 kişinin girdiği, bunlardan 94 bin 426 kişinin her iki testten 0.5 puanı alamadığı için DGS puanının hesaplanam­adığı bildirildi. İnternet sitesinde 0.5 net puan şartının duyurulduğ­unu belirten ÖSYM şu açıklamada bulundu: “Yükseköğre­tim Yürütme Kurulunun 9 Mayıs 2018 tarihli toplantısı­nda alınan ve başkanlığı­mız internet sayfasında 16 Mayıs 2018 tarihli duyurumuz ekinde tebliğ hükmünde olmak üzere kamuoyuna duyurulan 2018 DGS kılavuzund­a yer alan ham puanı bulunmayan adayların, DGS puanının hesaplanma­yacağına dair kuralda ve bu kural gereği adayların 2018 DGS puanlarını­n hesaplanma­sında mevzuata ve hukuka aykırılık bulunmamak­tadır.” (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye