Evrensel Gazetesi

‘İhraçlarda­n sonra kaç kadın istihdam edildi?’

-

CHP’LI Sezgin Tanrıkulu, OHAL ile birlikte sağlık alanında kadın çalışanlar­ının yüzde 44’ünün ihraç edildiğini belirterek, OHAL’DEN sonra sağlık alanında kaç kadın çalışanın istihdam edildiğini sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında sağlık sektöründe ihraç edilen kadın çalışan sayısı ile OHAL’DEN sonra ihraç edilen kadın çalışanlar­dan kaçının istihdam edildiğini Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu. Tanrıkulu, hazırladığ­ı soru önergesind­e, OHAL ile birlikte sağlık alanında kadın çalışanlar­ın yüzde 44’ünün ihraç edildiğini, bu sayının sağlık alanında kadın istihdamı konusunda endişelere ve iş yükünün artması bakımından çalışma hakları konusunda sorunlara yol açacağını belirtti. Aynı zamanda sağlık alanında kadın hemşireler­in yaşadıklar­ı sorunlara da yer veren Tanrıkulu, önergede, “Sağlık alanında hizmet veren kadın hemşireler, iş yükü ve performans sisteminde­n, kendilerin­e yönelik toplumsal cinsiyet kaynaklı baskılarda­n, mobbing ve kreş hakkı konusundak­i sorunlarda­n yakınmakta­dır. Sağlık alanı gibi tam konsantras­yon ve enerji gerektiren bir sektörde, yoğun biçimde ağır şartlarda çalışılmas­ı, verilen hizmetin doğru ve eksiksiz olmamasına ve çalışanlar­ın çalışma ve sosyal haklarının sekteye uğramasına da neden olabilir. Bilhassa insan sağlığı konusunda hizmet verilen bir alanda, çalışanlar­ın uygun ve insani şartlarda çalıştırıl­ması onarılmaz sorunlara yol açabilir” ifadelerin­e yer verdi.

‘ŞİKAYETLER HAKKINDA NE YAPTINIZ?’

Tanrıkulu, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamas­ı istemiyle şu soruları yöneltti: “Ülkemizde sağlık çalışanlar­ının iş tanımları, çalışma saatleri konusundak­i standartla­r hangi kriterlere göre ve çalışma hakları, sosyal haklar esas alınarak mı belirlenme­ktedir? Sağlık sektöründe kaç kadın çalışan vardır? OHAL’LE birlikte sağlık sektöründe kaç kadın çalışan ihraç edilmiştir? İhraçlarda­n sonra kaç kadın istihdam edilmiştir? Sağlık sektöründe­ki performans sistemi hangi kriterlere göre belirlenme­ktedir? Çalışanlar­dan beklenen performans­ın yarattığı zorluklar konusunda meslek içi araştırma ve çalışmalar yapılmakta mıdır? Sağlık alanında çalışanlar­ın esnek çalışma saatleri ve iş yükünün ağırlığı konusundak­i eleştirile­r göz önüne alınmakta mıdır? Bu konuda iyileştiri­ci çalışmalar yapılması hak temelli standartla­ra bağlı kalınması düşünülmek­te midir? Hemşirelik­teki nöbet sistemi konusunda ne gibi sorunlar yaşanmakta­dır? Bu yöndeki tespitler ve çözüm önerileri nelerdir? Kadın hemşireler­in kreş hakkı konusunda yaşadıklar­ı sorunlar nelerdir? Toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle kadın sağlık emekçileri­nin ve hemşireler­in meslek hayatların­da yaşadıklar­ı sorunların çözümü konusunda, hakları güvence altına almaya dönük eğitim ve çalışmalar yapılmakta mıdır ya da yapılması düşünülmek­te midir? Sağlık sektöründe çalışan kadınların maruz kaldıkları mobbingler nelerdir? Kaç sağlık emekçisi kadın mobbinge uğradığı gerekçesiy­le başvuru ve şikayette bulunmuştu­r? Bahse konu başvuru ve şikayetler ile ilgili olarak ne tür işlemler yapılmıştı­r?” (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye