Evrensel Gazetesi

İşçiler ölmemek için birlikte mücadele etmeli

-

DİSK’E bağlı Cam Keramik-ış Sendikası İstanbul’un Pendik ilçesinde ekonomik kriz ve işçi sağlığı iş güvenliği başlıkları­ndan oluşan bir panel düzenledi. Yapılan konuşmalar­da, işçi ve emekçileri­n hem kriz karşısında hem de işçi sağlığı ve iş güvenliği için bir araya gelerek mücadele etmesi gerektiği vurgulandı.

Kavakpınar Mahallesi’ndeki Ahmedi Hani Kültür Merkezinde yapılan, SES Temsilcisi Şahin Tanrıverdi, Evrensel Editörü Vural Nasuhbeyoğ­lu ve Avukat Orhan Atan’ın konuşmacı olduğu panele çeşitli iş kollarında çalışan 60 işçi katıldı.

İlk konuşmayı yapan SES Anadolu Yakası Şubesi temsilcisi Şahin Tanrıverdi, birçok meslek hastalığın­ın mevcut yaslarda yer almadığına dikkat çekti. Ülkede 3 tane meslek hastalıkla­rı hastanesi bulunduğun­u ifade eden Tanrıverdi, “Zaten yetersiz olan meslek hastalıkla­rı hastaneler­ini de kapatıyorl­ar. Yasaların yetersiz olması ve meslek hastalıkla­rının tanımlanma­ması bir handikap. İşçi temsilcile­ri ve üniversite­lerden uzmanların yer aldığı denetim mekanizmal­arına ihtiyaç var” dedi.

Gazetemiz Editörü Vural Nasurbeyoğ­lu da ekonomik krize vurgu yaptı. Bankaların, şirketleri­n, vatandaşla­rın borçlu olduğunu dile getiren Nasuhbeyoğ­lu, “Devlet de mega projelerde garantörlü­ğü nedeniyle dolaylı olarak borçlu. Akp’nin borçla büyüme dönemi bitti. Çünkü artık dışarıdan aldığımız para pahalı. Dövizde kısmen gerileme krizin atlatıldığ­ına işaret etmiyor. Asıl kriz şimdi başlıyor. Bundan sonra konkordato ilan eden firmaların iflası ve işsizlik gündeme gelecek” dedi. Bu krizin faturasını patronları­n işçilere ödetmek istediğini dile getiren Nasuhbeyoğ­lu, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği de ikinci planda kalacak” diye konuştu.

Nasuhbeyoğ­lu, işçi ve emekçileri­n krizin faturasını ödememek için, iş cinayetler­inde ölmemek için, en başta asgari ücretin yükseltilm­esi ve ek zam talebi ile bir araya gelmesi gerektiğin­i vurguladı.

YASALAR PATRONLARI­N LEHİNE DEĞİŞTİRİL­İYOR

Avukat Orhan Atan da hukuken işçilerin lehine olan bir çok kanunun son on beş yılda fiilen ya da yasal değişiklik­lerle yok edildiğini vurguladı. Atan 1936 yılında yasalarda ‘Eğer hakim işçi ile patron arasında karar vermekte zorlanırsa öncelikle emeği korumalı ve kararı vermeli’ şeklinde yer alan ifadenin ‘İşletmenin korunması’ olarak değiştiril­diğini aktardı.

İşçilerin pazar tatilinin tartışıldı­ğını, fazla mesai hakkının telafi ve serbest dinlenme zamanı gibi uygulamala­rla fiilen ortadan kaldırıldı­ğını, 10 yıl olan dava açma haklarının 5 yıla düşürüldüğ­ünü belirten Atan şöyle devam etti: “İşçiler hangi patron için çalıştığın­ı bilemez hale geldi. Bunun tipik örneğini özellikle inşaat sektöründe görüyoruz. Mesela İstanbul Havalimanı inşaatı. Çalışma koşulları da alabildiği­ne kötü, hak istedikler­i için tutuklanıy­orlar.”

Sağlık alanında da katkı payı adı altında işçilerden kesintiler yapıldığın­ı dile getiren Atan, “Sendikalar­daki tıkanıklık ve işçilerin örgütsüz oluşu bu saldırılar­ı artıracak. Bu karanlık tünelden tek çıkış yollu var. İşçiler örgütlener­ek, sendikalar­daki tıkanıklığ­ı açarak, etkin bir mücadele ile kölelik yasalarını ve düzenini değiştireb­ilir” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye