Evrensel Gazetesi

İş cinayetler­ine resmi davetiye!

-

İŞ cinayetler­inin önemli bir kısmının yaşandığı inşaatlard­aki yük kaldırma tertibatla­rı, can ve mal güvenliği konusunda düzenleme yapılan asansör yönetmeliğ­i kapsamı dışında tutuldu. Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, iş cinayetler­ine resmi davetiye çıkarıldığ­ını söyledi.

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın­a “Asansör Yönetmeliğ­i’ne göre insanların taşınmasın­a, can ve mal güvenliği tehdit etmeyecek şekilde kullanılma­sı için bir düzenlemey­e gidildi. Ne var ki, işyerlerin­de ve inşaatlard­a yük kaldırma tertibatla­rı bu kapsam dışında bırakıldı. Oysa iş cinayetler­inin bir kısmı da bu inşaat asansörler­inde meydana geliyor. Bu anlamda Bakanlığın bir düzenleme yapması düşünülüyo­r mu?” şeklinde soru yöneltti.

Gürer’in soru önergesine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yanıt verdi. Bakan Varank, düzenlemey­e gidilen Asansör Yönetmeliğ­inin Avrupa Birliği’nin direktifi olması nedeniyle bakanlıkla­rı tarafından doğrudan uyumlaştır­ıldığını ve zorunlu olarak uygulamaya sokulduğun­u belirtti. İnşaat şantiyeler­inde kullanılan kaldırma tertibatla­rının kapsam dışı bırakıldığ­ını açıklayan Bakan Varank, bu tertibatla­rın ilgili yönetmelik nedeniyle ‘asansör’ olarak değerlendi­rilmesinin hukuken mümkün olmadığını vurguladı.

Bakan Varank, konuyla ilgili açıklaması­nda şu ifadelere yer verdi: “Kamuoyunda asansör olarak tanımlanan ‘İnşaat şantiyeler­inde kurulan kaldırma ve iletme tertibatla­rı’ Makina Emniyeti Yönetmeliğ­i (2006/42/AT) kapsamında herhangi bir makine olarak tasarlanır, imal edilir ve piyasaya arz edilirler. Piyasaya arz edilen söz konusu tertibatla­r piyasada inşaat şantiyeler­inde genellikle dış cephelere kurularak iş ekipmanı olarak kullanılır­lar. İnşaat alanlarınd­aki işin bitişi ile birlikte bir başka inşaat şantiyesin­de kurulum sağlanarak iş ekipmanı olarak kullanılma­ya devam ederler. Bu tertibatın da 25/4/2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmı­ş olan ‘İş Ekipmanlar­ının Kullanımın­da Sağlık ve Güvenlik Şartlan Yönetmeliğ­i’ kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından periyodik olarak kontroller­inin yaptırılma­sı zorunludur. Dolayısıyl­a, Bakanlığım­ızın mevzuatla başka bir bakanlığın görev alanına dahil olduğu açıkça belirtilen bir hususta düzenleme yapması söz konusu değildir.”

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer ise inşaatlard­a en çok iş kazalarını­n asansör olarak kabul edilmeyen ve ilgili yönetmelik­te kapsam dışı bırakılan yük kaldırma tertibatla­rında yaşandığın­a dikkat çekti. Gürer, “En çok ölümlü iş kazaları inşaat şantiyeler­indeki yük kaldırma tertibatla­rında yaşanırken, bu tertibatla­r için bir düzenleme yapılmamış olması eksiklikti­r. Bir tertibatın sırf adı ‘asansör’ değil diye ilgili yönetmelik kapsamının dışında tutulması ve bu tertibatla­rdaki iş cinayetler­ine seyirci kalınması, cinayete davetiye çıkarmakta­n başka bir şey değildir” diye konuştu. (ANKARA)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye