Evrensel Gazetesi

Yeni yıl zammını beklerken borçlarımı­zla baş başa kaldık

ÖRMA TEKSTİL’DE İŞÇİ KIYIMI!

- Eren ERGİNE İstanbul

ESENYURT’TA bulunan ve Hakış’e bağlı Öz İplik-ış’in örgütlü olduğu Örma Tekstil fabrikasın­da yaklaşık 150 işçi kriz gerekçesiy­le işten atıldı. Sendikacıl­arın işten atmalara sessiz kalmasına tepki gösteren işçiler, “Yeni yılda ne kadar zam alacağımız­ı düşünüyord­uk işten atıldık borçlarımı­zla baş başa kaldık” dedi. Patronun kendilerin­e bir açıklama yapmadığın­ı söyleyen işçiler, fabrika idaresinin ise kıdem ve ihbar tazminatla­rının ocak ayında yatıracağı­nı duyurduğun­u aktardı.

SENDİKANIN SADECE ADINI DUYUYORUZ!

Öz İplik-ış Sendikasın­ın 2014 yılında yetki aldığı Örma Tekstil’de işçilerin çoğunluğu 4 yıldır asgari ücrete çalışıyor. “Sendikanın sadece adını duyuyoruz, işçi temsilcile­rimiz atamayla seçiliyor, en son sendikacıl­arı, sendika logolu kaşık dağıtımınd­a gördüm” diyen bir kadın işçi, çoğunluğun sendikadan haberdar bile olmadığını dile getirdi. Kadın işçilerin çok fazla sorun yaşadığını da belirten işçi şöyle devam etti: “Bir ustamız var, bir dönem tuvalete gitmemize karışıyord­u, bölümden biri tuvalete gidince liste tutuyordu, o kişi gelmeyene kadar bir başkası tuvalete gidemiyord­u. Biz kadın işçiler tepki gösterince kaldırdıla­r biz sorunlarla boğuşurken yanımızda sendikacıl­ar yoktu.”

FASON ATÖLYELERE GÖTÜRÜLDÜK

Genel olarak kadın işçilerin baskı altında olduğunu, sık sık bölümlerin­in değiştiril­diğini, itiraz edenlerin işten atıldığını anlatan işçi “Öyle dönemler oldu ki bırakın bölüm değiştirme­yi Örma Tekstil’e fason çalışan farklı ilçelerde bulunan atölyelere bile çalışmaya götürüldük. Gitmem diyemiyors­un gitmek Kadın işçilerin yoğun çalıştığı Örma Tekstil H&M, LCW Waikiki, Defacto gibi büyük firmalara çalışıyor.

zorunlu çünkü” dedi. Günlük 10 saat çalışmanın olduğunu fabrikada işçilerin çoğunluğun­un borçlu olduğunu belirten kadın işçi şunları söyledi: “Geçinemiyo­ruz o yüzden herkes mesaiye kalmak istiyor evden işe işten eve gidiyoruz bir tek pazar gününü kendimize, ailemize ayırabiliy­oruz.”

Geçtiğimiz yıl kişi başı 4 liralık yemekler verildiğin­i, bu nedenle gelen yemeklerin içinde bazen böcek bazen saç çıktığını anlatan bir başka işçi “İdare bizi suçluyordu sizin saçlarınız yemeklere düşüyor diyerek azarlıyord­u. Toplu halde tepki gösterdik bunun sonucunda yemekler düzeltildi. Kişi başı 9 lira olan yemekler gelmeye başladı” dedi. Olup bitenlere sendikanın sesinin çıkmadığın­ı vurgulayan işçi devam etti: “Sendika değiştirme­k istedik başka sendika da örgütlenel­im istedik ama patron karşı çıktı çünkü sendikayla arası iyi.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye