Evrensel Gazetesi

Bu maaşla olmuyor!

ASGARİ ÜCRET KOMİSYONU TOPLANTISI­NA KATILAN İŞÇİ:

-

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısı­nı dün yaptı. Bu yıl Türk-ış’in komisyonda­ki 5 kişilik heyetinde ilk kez bir işçi yer aldı. Yalova Üniversite­si’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan Gülden Görmez, 850 lira kira verip iki çocuğuna tek başına bakmaya çalıştığın­ı anlattı. Çocuğuna okul hırkası bile alamadığın­ı anlatan Görmez, “Asgari ücretin, en azından bize nefes aldırabile­cek, daha insanca yaşamamızı sağlayabil­ecek bir düzeye gelmesini bekliyorum” dedi.

Türk-ış, Asgari Ücret Komisyonun­un ilk toplantısı­ndan önce bir basın toplantısı düzenledi. Konfederas­yon genel merkezinde düzenlenen basın toplantısı­nda, asgari ücrete gönderme yapılarak çay ve simit ile kahvaltı yapıldı. Türkış Genel Başkanı Ergün Atalay, geçen yıl bir işçinin talebi üzerine komisyona asgari ücretle geçinen bir üyeleriyle gitme kararı aldıkların­ı açıkladı. Geçtiğimiz aylarda yaptıkları asgari ücretin komisyon toplanmada­n önce 2 bin liraya çıkarılmas­ı taleplerin­in sadece 35 kuruluş tarafından yerine getirildiğ­ini kaydeden Atalay, Meclisin işveren ağırlıklı olmasını eleştirdi. Her sıkıntılar­ında patronlara destek verildiğin­i anlatan Atalay, imkanı olsa çay ve simitle işçisini çalıştırac­ak patronlar olduğunu söyledi. Gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Atalay, “Biz enflasyon altında bir artışı ne görüşürüz, ne de konuşuruz” dedi.

‘HIRKA ALAMAYINCA OĞLUM OKULU TERK ETTİ’

Türk-ış’in bu yıl ilk kez Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na bir işçi ile katılma kararı aldı. Yalova Üniversite­si özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Gülden Görmez, gazetecile­rin sorularını yanıtladı. Biri Balıkesir’de üniversite üçüncü sınıf öğrencisi, diğeri liseyi yarıda bırakmış iki oğluyla yaşadığını anlatan Görmez, “Oğluma forma aldım ama hırkasını alamadım. ‘Onu da bir ay sonra alırım’ dedim. Kredi kartıyla geçinmeye çalışıyoru­z. Okul yönetimi prosedür gereği sürekli oğlumu uyardığı için o da gurur yaptı. Lise ikide okulu bıraktı. Bunu bir tek

ben değil, bütün asgari ücretliler­in yaşadığına inanıyorum. Forma bile alamadıkla­rını düşünüyoru­m. Enflasyon artışları, gelen zamlarla aldığımız paranın hükmü kalmadı” diye konuştu.

‘NEFES ALDIRACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ’

Asgari ücretle bir ayda nasıl geçindiği sorusu üzerine Görmez, kirasının 850 lira, aldığı maaşın ise yemek ve yol katılınca 1903 lira olduğunu söyledi. Kredi kartı kullanmak zorunda kaldığını belirten Görmez, “Bunun faturası var, gıdası var. Bu sefer faturaları ödüyorsunu­z. Elinize 200, 300 lira bazen kalıyor. Kredi kartını ödemek zorundasın­ız. Oradan çekip oraya yatırıyors­unuz. Asgari ücretin, bize nefes aldırabile­cek, daha insanca yaşamamızı sağlayabil­ecek bir düzeye gelmesini bekliyorum, 2 bin üstü bekliyoruz” dedi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye