Evrensel Gazetesi

Deri işçilerini­n komisyonda­n beklentisi yok

- Uğur ZENGİN / Erman TÜRKMEN İstanbul

ASGARİ ücretin pazar torbasını doldurmaya yetmediğin­i dile getiren DERİTEKS işyeri temsilcile­ri, 2019 yılı asgari ücretinin en az 2 bin 500 lira olması gerektiğin­i söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonun­dan olumlu bir sonuç çıkmayacağ­ını dile getiren temsilcile­r, mücadele etmek gerektiğin­i vurguladı.

HÜKÜMETİN DEDİĞİ OLUYOR

Dursun Yoldaş (Al Deri İşyeri Temsilcisi): Asgari ücret en az 2 bin 500 lira olmalı. Oturduğumu­z semtte kiralar 1250 liradan başlıyor. Kahvede ufak çay 1.5 lira. Yanına bir de simit eklesen, 3 lira. İşin içinden çıkamıyors­un, 2 bin 500 lira bile az yani. ama olmayacak çünkü işçi eşit şekilde temsil edilmiyor. Sonuçta hükümetin dediği oluyor.

YERELLERDE­N BAŞLANMALI

Özgür Canpolat (Aka Deri Temsilcisi): Kur ve enflasyonu­n yükselişiy­le beraber alım gücümüzün yüzde 40 düştüğünün farkındayı­z. Pazarda, markette filemizin dolmadığın­ı görüyoruz. Asgari ücretin vergi dışında bırakılmas­ı ve bununla beraber net olarak 2 bin 200 lira talebimiz var. Ancak talep etmek yetmiyor. Bunun için yerellerde­n başlayarak mücadele etmek gerekiyor.

TORBA DOLMUYOR

Hasan Özer (Mader Deri İşyeri Temsilcisi): Bir doğal gaz faturası 200 Lira geliyor. Su 100 lira, elektrik 100 lira. 100 lira da telefon faturaları, 700 de kira ödesek. Okul aidatı var ya da öğrenci masrafları var. 100 lira götürüyors­un pazara dolmuyor. Türkiye şartlarınd­a asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması lazım.

BAHANELERİ­N ARKASINA SAKLANMAMA­K GEREK

Emine Can (CPS İşyeri Temsilcisi): En az 2 bin 500 lira olması gerekiyor. Türkiye’deki yaşam şartları belli. Her şeye zam geliyor, doları avroyu bahane ediyorlar ama bunlara artık hiç kimse inanmıyor. Bahaneleri­n arkasına saklanmak yerine bugün gerçekleri konuşarak bir ücret belirlemek gerekiyor.

Ömer Faruk (Ismaco Temsilcisi): 3 tane çocuğum var. Kira veriyorum, doğal gaz 300 lira geliyor. Elektrik faturası, su faturası. 2 bin lira olacak diyorlar. Ben 2 bin 500 lira istiyorum ama toplanıyor­lar, hükümet ne derse yine o oluyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye