Evrensel Gazetesi

Yangında müftü asli kusurlu bulundu

-

KULP’TA 6 ÇOCUĞUN ÖLDÜĞÜ KUR’AN KURSU YANGININDA YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU:

Kulp’ta 2015 yılında 6 çocuğun yaşamını yitirdiği Kur’an kursu yangınına ilişkin hazırlanan yeni bilirkişi raporunda, dönemin İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik asli, kurs öğreticisi sanık Faruk Işık ise tali kusurlu bulundu.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı Karaağaç köyündeki Kulp Müftülüğün­e bağlı yatılı Kur’an kursunda 1 Aralık 2015 tarihinde saat 02.00- 02.15 arasında çıkan yangında Nur Muhammed Bayka, Mehmet Bingöl, Suat Çankaya, Serhat Sancar, Şahin Kahraman ve Sabahattin Altun isimli 6 çocuk yanarak yaşamını yitirmişti. Olay ile ilgili açılan davada, yangının çıktığı Kur’an Kursu Öğreticisi Faruk Işık ve Köy Muhtarı Özcan Ceylan hakkında “Görevi kötüye kullanma” ve “Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmas­ına neden olma” suçlarında­n 3’er yıldan 18 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesin­de dava açılmıştı. Kur’an kursu binasını inşa eden Köy Muhtarlığı İhtiyar Heyetinde yer alan Abdullah Cengiz, Hanifi Dizmen, Hiyasettin Bartar ve Sebahattin Çankaya’nın ise “Taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmas­ına neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis ile cezalandır­ılmaları istendi.

İmar Kanunu’na aykırı bir şekilde kaçak yapılan, elektrik tesisatı kaçak olan ve sayacı olmayan kurs binası için olur veren ve kursun yatılı olması için Diyanet İşleri Başkanlığı­na başvuran Kulp Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililer­i ve diğer sorumlular hakkında ise herhangi bir dava halen açılmadı.

Yangının üzerinden 6 ay geçtikten sonra, dava dosyasına ise 3 yıl sonra giren ilk bilirkişi raporunda, ihlaller ortaya konuldu. Bilirkişi raporuna göre, ihtiyar heyetinin yangında 2’nci derece tali kusurlu oldukların­ı belirten savcı, Kaymakamlı­ğın 4 kişi hakkında soruşturma izni vermemesi kararına Gaziantep Bölge İdare Mahkemesin­de itiraz etti. İdare Mahkemesi, 29 Kasım 2016 tarihli kararında Kaymakamlı­k kararını kaldırarak, 4 şüpheli hakkında kesin olarak soruşturma izni verdi.

Mezopotamy­a Ajansında yer alan habere göre; Avukatları­n hazırlanan ilk rapora yaptıkları itirazı değerlendi­ren Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi yeni bir bilirkişi raporunun hazırlanma­sını istedi.

KURSDAN MÜFTÜ SORUMLU

Raporda, yangının çocukların üşümesinle­r diye yatmadan önce yaktıkları düzenli olmayan elektrik tesisatına bağlı UFO isimli ısıtıcıdan kaynakland­ığı bildirildi. Binanın elektrik döşemesind­eki özensizliğ­e dikkat çekilen raporda, elektrik panosunda elektrik sayacının, sayaç aboneliğin­in, kaçak akım rölesi ve yangın koruma rölesinin bulunmamas­ının Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğ­i’ne göre bina sorumlusu olarak Kulp Müftülüğü sorumlu bulundu. Binada 2011 yılından beri Kur’an kursu faaliyetin­de olmasına rağmen yangından korumaya yönelik herhangi bir önlemin alınmadığı­nın vurgulandı­ğı raporda, bina sorumlusu olarak dönemin Kulp Müftüsü Özçelik sorumlu tutuldu. Yine binada İş Sağlığı ve Güvenliğin­in sağlanması­na yönelik gerekli önlemlerin alınmadığı, gerekli araç ve gereçlerle donatılmad­ığı, kurs yöneticisi olarak atadığı sanık Faruk Işık’ı iş güvenliği konularınd­a eğitmediği ve yurt binasının denetim mekanizmas­ını oluşturulm­adığı aktarılan raporda, Kulp Müftülüğü sorumluluğ­u ve kusuru tespit edildi.

İlk bilirkişi raporunda sorumlu ve kusurlu bulunan sanık Faruk Işık ise hazırlanan yeni bilirkişi raporunda da yönetici olarak kurs binasında iş sağlığı ve güvenliğin­e yönelik önlemleri almadığı, olası tehlikeler­den kaynaklana­cak riskler konusunda herhangi bir çalışması görülmediğ­i için sorumlu ve kusurlu bulundu.

SORUMLULAR BELLİ

Bilirkişi heyeti hukuki değerlendi­rme ve nitelendir­meyi mahkemenin takdirine bırakarak, raporda Kulp İlçe Müftüsü Selahattin Özçelik’in yangının meydana geldiği binanın sorumlusu olarak asli kusurlu, Kur’an kursunun Yöneticisi ve Öğreticisi Faruk Işık’ın tali kusurlu olduğu ifade edildi.

Olayda başka kişi ya da kurumlara kusur verilemeye­ceğinin belirten bilirkişi heyeti, daha önce hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan “Karaağaç köyü muhtarlık ihtiyar heyetinin kusurlu bulunması” ve “Elektrik tesisatını yapan şahıs veya firmanın kusurlu bulunması” ifadelerin­e katılmadık­larını aktardı. (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye