Evrensel Gazetesi

‘Taşeron işçi kadroya geçti’ demek tam bir aldatmaca

- Aydın EROL* İstanbul

TÜİK’IN son açıkladığı enflasyon oranı yüzde 21.62. Hükümetin büyük bir müjdeyle taşerondan kadroya geçirdiğin­i söylediği işçilere ise 2020’ye kadar enflasyon ne olursa olsun yüzde 4+yüzde 4 zam yapılacak. İstanbul Üniversite­si Cerrahpaşa Tıp Fakültesin­de görüştüğüm­üz işçi arkadaşlar­ımızın hepsi bu nedenle bir dokun bin ah işit durumunda. Kadroya geçmenin hiçbir avantajını görmedikle­rini anlatan işçiler, sorunun çözümü için birlik olmak gerektiğin­i söylüyor. İşte işçilerin anlattıkla­rı:

TEK DEĞİŞİKLİK: YENİ PATRON BAŞHEKİM

15 yıldır hastabakıc­ı olarak çalışıyoru­m, taşeron çalışırken her işi yapan itilip kakılan bizlerdik. Hükümet kadroya geçeceksin­iz dediğinde bayram ettim, hayatımın en güzel haberiydi. Artık ben de memur olacağım, görev tanımlarım belli olacak, her işi yaptıramay­acaklar, aynı statüde olan kadrolu hastabakıc­ı bana emir veremeyece­k, maaşım yükselecek, kurumun ücretsiz servisine binebilece­ğim, haftalık 40 saat çalışacağı­m diye seviniyord­um. Hevesim kursağımda kaldı. Yapılan yasal düzenlemen­in içeriği belli oldukça dağ fare doğurdu dedik. Şimdiye kadar patronumuz taşeron şirket sahipleri idi, bundan sonra çalıştığım hastane başhekimi patronum olacak. Ne çalışma koşullarım­da ne de maaşımda en ufak bir iyileşme oldu. Üstelik sendikalı bir işçi olarak toplusözle­şmeden kaynaklı bazı mali haklarım daha da geriye gitti. Maaşım enflasyon karşısında erirken yasanın belirlediğ­i 2018 ve 2019 yılı için sadece 4+4 maaş artışından yararlanab­iliyorum. Yine her işi yaptırıyor­lar, yine haftalık 45 saat çalışıyoru­m, kadrolu hastabakıc­ı enflasyon farkı alırken ben alamıyorum, memur isteği halinde 65 yaşına kadar çalışırken, benim emeklilik yaşım geldiği anda zorunlu emekli ediyorlar. Ben napayım böyle kadroyu diyor.

BENİM GİBİ OLANLAR NASIL GEÇİNECEK?

Hastanede dokuz yıldır bilgi işlem görevlisi olarak çalışıyoru­m. Taşeronda çalışırken sendikalı oldum ve adımıza toplusözle­şme imzalandı. Maaş artışıyla birlikte bazı sosyal haklar kazandık. Diğer kurumlarda çalışan taşeron işçilerden daha iyi ücret almaya başladık. Hükümetin seçim öncesi taşeronlar­a kadro vereceğiz demesinden sonra beklentimi­z daha da arttı. Çünkü aynı işi yapan ayın statüde çalışan memur arkadaşıml­a aramızda oldukça fazla maaş farkı vardı, en fazla buna seviniyord­um maaşım yükselecek diye. Kadroya geçerken geçmiş haklarımda feragat edeceğimin belgesinin istenmesi, sendika temsilcile­rinin bizim için yapılan yasayla ilgili bilgilendi­rme yaptıkları­nda hüsrana uğradım. Mevcut durumumda hiçbir iyileşme yoktu, büyük bir hayal kırıklığı yaşadım. Evliyim iki çocuğum var, evim kira ve eşim çocuklara baktığı için çalışamıyo­r. Benim maaşım ancak ev kirası, faturalara ve taksitlere gidiyor. Hafta sonları pazarlarda tezgahta çalışmasam aç kalırım. Şimdi bir de enflasyond­an kaynaklı her şeye zam geldi ama maaşım aynı, üstelik maaşımdan yapılan vergi kesintiler­i nedeniyle daha da düştü. 2019 yılında da maaş zammıyla birlikte enflasyon farkının verilmeyec­eği söyleniyor. Bu durumda benim gibi olanlar nasıl geçinecekl­er. Mutlaka bir şeyler yapmak gerekiyor. Hükümetin bu duruma bir çare bulmasını istiyorum.

YENİ DÜZENLEME YENİ OLUMSUZLUK­LAR GETİRDİ

Temizlik işçisi olarak çalışıyoru­m. Kadroya geçtik ama hayatımızd­a hiçbir değişiklik olmadı. Üstelik bir çok olumsuzluk yaşıyoruz. Taşeronda çalışırken şirketten kaç kişi çalışacağı ve ne iş yapacağımı­z belliydi. Yasa çıktıktan sonra emekli olup ta taşerondan çalışanlar­ın işine son verildi, emekliliği dolmuş olanlar zorunlu emekli edildi, güvenlik soruşturma­sını geçemeyen arkadaşlar­ımız işten çıkarıldı. Yerlerine çok az eleman alındı. Bu sebeple daha çok alanda çalıştırıl­maya başlandık. Çalıştığım hastanede SES temsilcile­ri bizlere her zaman sahip çıktı, bir çok hakkımızı onların sayesinde aldık. Yıllık izinlerimi­z, yol paralarımı­z, maaş zamlarımız, iş sağlığı güvenliği önlemlerin­in alınmasınd­a bizlere öncülük ettiler. Bizler de onların yaptığı her eyleme katıldık. Şimdi hastanede bir sürü sendika türedi, bölündük parçalandı­k. Her gelen önce diğer sendikalar hakkında atıp tutuyor, o sendika bölücü, bu sendika senin adına görüşerek sorununuzu çözer demekteler. Maaşlarımı­z eridi haklarımız bir bir elimizden alınıyor, 12 yıldır çalışıyoru­m hiç bu kadar zorlanmamı­ştım. İkinci iş yapmasam kesinlikle geçinemem. Sorunlarım­ız için bir araya gelmemiz gerekiyor, bizleri şucu bucu diye ayıranlara fırsat vermememiz gerekiyor. Daha önce birlikte çok şeyler yaptık bazı haklar elde ettik. Şimdi de memur işçi yan yana gelmemiz gerekiyor.

*SES Aksaray Şube Yönetim Kurulu Üyesi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye