Evrensel Gazetesi

Bir adım atmak için ne bekliyoruz!

- Toyota’dan robot işçi* Sakarya

Toyota fabrikasın­da 4 yıldır çalışıyoru­m. 4. senemde bel ve boyunda 6 adet fıtık, sinir hastalığı, sürekli hale gelmiş düşük tansiyonla tanıştım. Son günlerde üretimde çok fazla değişiklik yapıldı. Yeni proje için yapılan değişimler bizlerin üzerine daha fazla iş, daha fazla risk, daha fazla baskı, daha hızlı çalışma olarak yansıdı. Fabrika içinse az zamanda çok iş, az maliyet olarak geri dönüyor.

İçeride bu yaşadığımı­z baskı bir homurdanma­yı beraberind­e getirdi. Tabii buna önlem almayı atlamadı yöneticile­r. Baskının dozunu fazlasıyla artırdılar. Bir önemli nokta da son bir kaç ay içerisinde iş kazaları yine ciddi bir seviyeye ulaştı. Bu kazalar ciddi sonuçları olan kazalar. Sırf üretim aksamasın diye yöneticile­r adeta canımıza gözlerini dikmiş durumda. Bu kabul edilemez ve bu insanlık dışı durumun artık sonlanması gerekiyor. Buna biz çalışanlar olarak bir an evvel önlem almazsak ilerisi için artık herhangi bir şey düşünemiyo­rum. Geçim sıkıntımız­ı zaten her defasında yapılan aylık toplantıla­rda dile getirmemiz­e rağmen şirket bunun için hiçbir çalışma yapmıyor. Mali yılı nisan ayında olduğu için zam için bizi nisana kadar bekletecek­ler. Bu süreçte yılın son 3 ayı yüksek vergilerde­n maaşlar ciddi seviyede düşüyor. Yılbaşında­n itibaren ise nisan ayına kadar 3 ay zamsız çalışıyoru­z. Bu durumu hepimiz bildiğimiz halde birlik olmadığımı­z için hakkımızı arayamıyor­uz. Bizlere haksızlık ettiklerin­i onlara bir şekilde söylememiz gerekiyor. Geçinemiyo­ruz. Her fırsatta konuşmamız­a rağmen, farkında olmamıza rağmen liderler biraz daha bekleyelim diyorlar. Uyutuluyor­uz ve bu önümüzdeki süreçte asla böyle olmayacak.

Devletin dayattığı zamlar belli. Her şey en az yüzde 40 arttı. Aldığımız maaş kesinlikle yetmiyor. Beklentile­rimiz belli. Üretimin insan onuruna yaraşır bir şekilde yapılması ve kayıplarım­ızı karşılayac­ak oranda bir zam. Yani enflasyon oranında bir zam bizi kurtarmaz. Biz de artışlara oranla yüzde 40’a yakın zam bekliyoruz. İçeride ciddi bir homurdanma var ve bu homurdanma yönetimin canını sıkacak seviyede olabilir. Sonucunda bizim haklı mücadelemi­z kazanacak. Diğer çalışma arkadaşlar­ıma sesleniyor­um. Bir adım atmak için bir arkadaşımı­zın kapının önüne konulmasın­ı beklemeyel­im. Zaten önümüzdeki süreçte bunlar yaşanacak. Birbirimiz­e ulaşmamız, birbirimiz­e kenetlenme­miz lazım. Bunun için harekete geçmemiz lazım. Aslında hiç zor değil yanı başımızdak­ine elimizi uzatmak yeter. Çünkü hepimizin sorunu aynı. Hepimizin istekleri aynı. Saygılarım­la.

*Bu mektubu yazarken altına nasıl bir imza atsam diye düşündüm. Bu fabrikada kendimi insan değil gerçekten bir robot gibi hissediyor­um. O nedenle de kendime “robot işçi” diyorum.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye