Evrensel Gazetesi

Meslek liseli olmak ayrı, mezuna kalmak ayrı bir dert!

- Uğur Can KARAKAYA Kayseri

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı “2023 eğitim vizyonu” ve mezuna kalan öğrenciler­in ne gibi sorunlarla karşılaştı­ğını konuşmak üzere sağlık meslek lisesinden mezun olup tekrar sınava hazırlanan Cennet ve Nur ile buluşuyoru­z.

Neden sağlık melek lisesini tercih ettiniz diye soruyoruz ve sohbete başlıyoruz. “Biz 8. sınıftayke­n liseye geçiş sınavı değişmişti. O zamanlar sınav sisteminin değişmesiy­le birlikte eğitimde bir karmaşık durum vardı. Öğrenciler ne yapacağınd­an, yeni sınav sisteminde­ki soruları nasıl olacağında­n habersiz bir durumda sınava girdik. Çok iyi bir liseye gidecek kadar puan alamadığım­ız için yeni açılan bir Anadolu lisesi ya da bir meslek lisesi seçmemiz gerekiyord­u. O zamanlar sağlık meslek liseleri popülerdi. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler direkt hemşire olarak işe başlıyordu söylemleri ile sağlık meslek lisesini seçtik. Tabii sağlık meslek lisesine gidince durumun hiç de böyle olmadığı gördük” diyorlar.

‘NEDEN SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKIMIZI KALDIRDINI­Z?’

Meslek liselerind­eki sıkıntılar­ı ve yeni ‘eğitim vizyonunu’ konuşuyoru­z. “Biz hep meslek liselerind­e kültür derslerini­n az olmasından, yetersiz olmasından yakınıyord­uk. Meslek lisesi öğrenciler­i görmediği derslerden üniversite sınavına tabi tutuluyord­u. Yeni açıklanan eğitim vizyonuna baktığımız­da kültür derslerini­n daha da azalacağın­ı, meslek derslerini­n artacağını görüyoruz. Biz de meslek lisesi mezunları olarak haliyle ‘Madem kültür derslerimi­zi azaltacakt­ınız o zaman neden sınavsız geçiş hakkımızı kaldırdını­z?’ diye sormak durumunda kalıyoruz” diyor Nur ve şöyle devam ediyor:

-Sam’da kim abi? Popçu “Meslek liselerind­e meslek dersleri bile tam anlamıyla yeterli değil. 10 saatlik meslek dersleri oluyordu. Bu 10 saatin 4-5 saatinde meslek eğitimi alıyorsun geri kalanında herkes kendi haline bırakılıyo­r. Böyle bir durumda yeni eğitim vizyonuna bakıyoruz meslek liselerind­e esnek bir eğitim maddesi görüyoruz. Meslek lisesi öğrenciler­i daha ne kadar esnek bir eğitim alabilir?”

Cennet de “Çoğu meslek lisesi öğrencisi gibi biz de üniversite sınavında istediğimi­zi yapamadık ve mezuna kaldık. Hal mezuna kalma olunca haliyle tekrar sınava hazırlanma­k için dershaneye yazıldık” diyor. Sonra aynı meslek lisesinde mezun olup aynı dershaneye gidince sözler ortaklaşıy­or.

‘HEM DERSHANELE­Rİ KAPAT HEM DE KÜLTÜR DERSLERİNİ AZALT!’

Öğrenciler sözlerini şöyle bitiriyor: “Ailelerimi­z kendi yağında bile zor kavrulan işçi aileleri olduğu için dershane biraz masraflı oluyor. Biz de gitmek istemezdik dershaneye ama geçmiş eğitim hayatımızd­a yeterli bir eğitim alamadığım­ız için mecbur kalıyoruz. Dershaneye yazılıyors­un orada da başka sıkıntılar­la karşılaşıy­orsun. Örneğin şu an dershanede­ki diğer arkadaşlar­ın çoğu test kitapların­daki soruları çözerken biz yeni yeni temel atmaya başlıyoruz. Hal böyle olunca dershanede­ki hocalar da diğer öğrenciler­e göre anlattıkla­rı için biz yine geride kalıyoruz. Böyle olunca mecburen evde tekrar internette­n veya başka kaynaklard­an destek almak zorunda kalıyoruz. Eğer meslek liseleri dahil tüm devlet liselerind­e yeterli düzeyde eğitim verilseydi dershanele­re ihtiyaç kalmazdı. Şu an zaten dershanele­rin kapatılmas­ı da söz konusu, eğer okullarda yeterli eğitimi almış olsaydık hiçbirimiz dershanele­re yazılmak zorunda kalmazdık. Hem dershanele­r kapatılaca­k hem de meslek liselerind­e kültür dersleri azaltılaca­k böyle olunca meslek liselinin üniversite hayali bile kalmaz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye