Evrensel Gazetesi

Ekilmeyen tarım arazisi Belçika’nın yüz ölçümü kadar

-

edildi, derelerimi­z, kıyılarımı­z, ormanlarım­ız yağmalandı. Kamusal kaynakları­mız ülke ekonomisin­deki açıkların kapatılmas­ı amacıyla gelecek kaygısı duyulmadan yapılan özelleştir­melerle elden çıkarıldı” diye konuştu. TÜİK verilerind­en yola çıkarak, önceki yılın aynı dönemine göre tarım sektörü değerinin yüzde 1.5 azaldığını belirten Güngör, “Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde üretim miktarları yüzde 4.2, sebzelerde yüzde 3, meyvelerde yüzde 1.7 azalış gösterdi” dedi.

Önemli ürünler bazında en büyük azalmanın yüzde 28.5 ile zeytinde yaşandığın­a değinen Güngör, “Biberde yüzde 25.9, kayısıda yüzde 23.9, fındıkta yüzde 23.7, kırmızı mercimekte yüzde 20, tütünde yüzde 14.4, buğday ve portakalda yüzde 7, şeker pancarında yüzde 5.4, patateste yüzde 5.2, domateste yüzde 4.7, kuru fasulyede yüzde 3.8 ve mısırda yüzde 3.4 oldu” diye konuştu.

BUĞDAYDAN ETE İTHALAT ARTARAK DEVAM EDİYOR

Buğday ithalatını­n ise 2017 yılına göre 1 milyon 100 bin arttığına dikkat çeken Güngör, “2017’nin ilk on ayında 3.5 milyon tondan 2018 yılında 4.6 milyon tona yükselerek yüzde 31 oranında artmış durumda”dedi. Sığır ve kırmızı et ithalatınd­a da artış yaşandığın­ı belirten Güngör, geçen yıla göre sığır ve et ithalatına 1 milyar 400 bin dolar fazla ödendiğini söyledi.

Yaşanan tarım politikala­rı ile çiftçileri­n emeğinin karşılığın­ı alamadığın­ı belirten Güngör, “Çiftçimiz 2017 yılında Zonguldak ilimizin toplam yüz ölçümü kadar tarım arazisini ekmekten vazgeçti. Son 15 yılda ise ekilmeyen tarım arazisi miktarı Belçika’nın toplam yüz ölçümünün üzerine çıktı” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye