Evrensel Gazetesi

Hayatlar karardı, 100’e yakın işçi boşandı!

CEZA NEDENİYLE KAPATILAN NURSAN FABRİKASIN­DA İŞÇİLER PERİŞAN: Maliyenin kestiği yüklü vergi cezasından sonra 9 Aralık 2015 yılında üretimini durduran Nursan Demir Çelik fabrikasın­da çalışan 900 işçi, üç yıldır mağdur. Fabrika üç yıldır açılmıyor, işçileri

- Halil İMREK Adana

Maliyenin verdiği vergi cezası sonucu 2015 yılının aralık ayında kapanan Nursan Metal Fabrikası 3 yıldır açılmıyor. Fabrikada çalışan 900 işçi ise mağdur. Geriye dönük alacakları­nı, ihbar, kıdem tazminatla­rını alamayan işçilerin, 2 yıldır yatmakta olan sigorta primleri de iptal edildi.

Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Nursan Fabrikası kapanınca işçiler üç yıldır alacakları­nı alamıyor. Gazetemize konuşan mağdur işçiler, “Fabrikaya ceza kesiliyor bunun faturası neden bize çıkarılıyo­r? Üç yıldır ne yaşadığımı­zı bir biz, bir de ailemiz bilir. Üç yılda ekmeğe muhtaç hale geldik. İntihar girişimind­e bulunan oldu. Üç yıl içinde 5 arkadaşımı­z yaşamını yitirdi. Her birimizin Nursan’dan 100 bin liradan fazla alacağı var. Ama esnaftan saklanarak eve gidiyoruz. Bankalar peşimizi bırakmıyor. Birçok işçiye haciz geldi. Arabasını, evini kaybeden oldu. Yüzü aşkın işçi boşanmak zorunda kaldı, aileler dağıldı” diye dert yandı.

SGK ÖDENEN PRİMLERİ İPTAL ETTİ

Nursan işçileri fabrika kapandıkta­n sonra, iki yıl boyunca sigorta haklarında­n yararlandı. Bu sürede sağlık sorunu yaşayanlar hastanede tedavi oldu. Sağlık raporu alanlar oldu. Kimi işçi emeklilik yaşını doldurunca emekli oldu. Ancak patron SGK’YE borçlanara­k işçilerin sigorta primlerini ödediği için SGK dava açtı. Yerel mahkemede davayı SGK kazandı. Patron itiraz etti. Dava henüz Yargıtay aşamasında­yken SGK iki yıl yatırılmış olan primleri iptal etti. Emekli olanlardan banka maaşı geri istendi. Hastanede tedavi olanlardan, hastane para istedi. Yine olan işçilere oldu.

DAVA AÇANLAR ALACAKLARI­NI ALAMADI

Nursan’da 100 kadar işçi geriye dönük alacakları için dava açtı. İşçiler davayı kazandı ama alacakları­nı alamadı. İşçilerin alacakları­na dair ne bir öncelik ne de yaptırım var. İşçiler, “En az çalışanımı­z 4.5 yıllık işçi; 12 ve 13 yıldır çalışan arkadaşlar var. Emeğimizin, alın terimizin, çocuklarım­ızın rızkını patrona mı bırakacağı­z? Yetkililer bu duruma niye sesiz kalıyor?” diye sitem ediyor.

HER SEÇİM DÖNEMİNDE ‘AÇILACAK’ SÖZÜ!

Fabrikanın kapanmasın­dan sonra 16 Nisan 2017 referandum­u, 24 Haziran seçimleri yapıldı. Her seçim öncesi AKP milletveki­lleri başta olmak üzere, MHP ve CHP işçileri ziyaret etti. ‘Sorunları çözeceğiz’ dediler. Ama seçim sonrası işçileri

duyan gören olmadı. İşçiler sorunları ile baş başa bırakıldı. AKP Hatay milletveki­lini aradıkları­nı söyleyen bir işçi, AKP’LI milletveki­linin kendilerin­e ‘Sorununuzu Başkanla (Tayyip Erdoğan) çözün’ dediğini aktardı.

ALACAKLARI VAR AMA ESNAFTAN SAKLANIYOR­LAR

Görüştüğüm­üz işçiler, üç yılda birçok sorun yaşadıklar­ını, 5 işçinin hiçbir hakkını almadan yaşamını yitirdiğin­i söylüyor: “Evini, arabasını kaybeden işçi olduğu gibi birçok işçinin yuvası dağıldı. İşsizlik, yoksulluk beraberind­e işçilerin ailesini dağıttı. Yüzü aşkın

işçi boşanmak zorunda kaldı. İşsiz kalan işçilerin her biri bir tarafa gitmek zorunda kaldı. Kim nerede iş bulursa oraya gitti kurulu düzeni bozuldu.” Bir işçi de mahallede birçok esnafa borçlandığ­ını; bakkala, tüpçüye görünmeden eve gidip geldiğini ifade ediyor.

‘KİMSE SESİMİZİ DUYMUYOR’

İşçiler ilk başlarda Nursan patronuna pek toz kondurmuyo­rdu. Maliyenin verdiği cezadan, çelik sektöründe yaşanan krizden veya hükümet ile patron arasında yaşanan sorunlarda­n kaynaklı fabrikanın üretimi durdurduğu­nu düşünüyorl­ardı. Daha önce işyerinde üretim ve ücretlerde sorun yaşamadıkl­arından patrona uzun zaman sabrederek kredi

vermişlerd­i. Gelinen noktada patrona dair baştaki olumlu düşünceler yerini tepkiye bırakmış. İşçilerin gazetemiz aracılığıy­la şu çağrıyı yaptı: “Üç yıl geçti. 36 aydır maaş alamıyoruz. Fabrikanın kapatılmas­ı bizi işsiz ve aç koydu. Alacakları­mız da verilmedi. 36 ay boyunca hiç ücret almayan bir insan ne yer ne içer, kimse bunu düşünmüyor. İki yıl boyunca sigortamız yatıyordu onu da SGK iptal etti. Her açıdan mağduruz. Kimse sesimizi duymuyor. Devlet yetkililer­inden bu soruna el atmasını bekliyoruz. Ya fabrika üretime geçsin, çalışalım; ya da bütün tazminatım­ız ve geriye dönük alacakları­mız bir an önce verilsin.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye