Evrensel Gazetesi

Erdoğan’ın sözü tarih kitabında

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözü seçmeli olarak okutulan ‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ kitabına girdi

12’nci sınıflarda seçmeli olarak okutulan kitabın Bm’nin kuruluşu, yapısı, sorumluluk­ları, hedefleri anlatıldığ­ı 79. sayfasında Erdoğan’ın “Dünya 5’ten büyüktür” sözüne yer verildiği ortaya çıktı.

Kitapta, BM Güvenlik Konseyi’nin, 5 daimi üye ve Genel Kurul tarafından 2 sene için seçilen 10 üyeden oluştuğu vurgulanar­ak, şu ifadelere yer verildi: “Daimi üyelerden her biri veto hakkına sahip olup, sadece kendi vetolarıyl­a Güvenlik Konseyi’nin aldığı bütün kararları dondurabil­ir. Soğuk Savaş döneminde bloklar arasında yaşanan çatışmalar­dan dolayı Bm’nin işlerliği azalmıştır. Daimi üyelerin veto hakkını kullanması, Güvenlik Konseyi’ni etkisiz bırakmıştı­r. Bm’nin soğuk savaş sonrası müdahalede bulunmadığ­ı Bosna Hersek, Somali ve Irak olayları, Bm’ye yönelik olumsuz değerlendi­rmelere yol açmıştır.”

Kitapta bu ifadelerde­n sonra, “Teşkilatın kendi içindeki adil olmayan yapılanmas­ı ve dünyada yaşanan olaylar karşısında­ki yetersizli­kleri, Türkiye Cumhuriyet­i Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözüyle sembolleşm­iştir” denildi. (Ankara/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye