Evrensel Gazetesi

KARAR ADALET MEKANİZMAS­I AÇISINDAN VAHİMDİR

-

MOBESE ve kamera kayıtların­ın silindiği cevabı alınmıştır. Dosyada ‘kimliğinin tespit edilemediğ­i’ gerekçesiy­le X ve Y olarak tanımlanan kişilere ilişkin Savcılıkça hiçbir çalışma yapılmadığ­ı görülmüş, yine tarafımızc­a bu kişilerin tespiti için iş ve işlemler yapılmak durumunda kalınmış, ancak henüz bir sonuç alınamamış­tır. Soruşturma sırasında sanıkların kullandığı telefonlar üzerinden yapılan HTS analizleri­nin olayı aydınlatma­ya dönük olmadığı görülmüş, ayrıntılı bir inceleme kovuşturma aşamasında yine taleplerim­izle katliamdan iki yıl geçtikten sonra yapılmaya çalışılmış­tır”.

‘KISITLILIK KARARI SIRASINDA SALDIRILAR GERÇEKLEŞT­İ’

Bu süreçte firari sanıkların yakalanmas­ı konusunda hiçbir çalışma yürütülmed­iğini belirten Komisyon, bunun sonucunda soruşturma devam ederken “Dosyanın en önemli sanıkların­dan biri Yunus Durmaz’ın talimatıyl­a 1 Mayıs 2016 günü Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ne saldırı gerçekleşe­bilmiştir. Öte yandan aynı dönemde yakalanmam­ış başka bir sanık olan Mehmet Kadir Cebael de 2016 yılı Ağustos ayında Gaziantep’te kına gecesine yapılan katliamı planlamışt­ır. Nihayetind­e, dosyanın erişebilir olduğu andan itibaren fark edilmiştir ki; katliamın aydınlanma­sı için gerçek bir soruşturma yapılmamış bilakis dosyanın karanlıkta kalmasına çabalanmış­tır. Tüm bu tablo nedeniyle tarafımızd­an soruşturma savcıları hakkında suç duyurusund­a bulunulmuş olduğunu belirtmek isteriz”ifadelerin­i kullandı. (ANKARA/EVRENSEL)

AYM’YE yapılan başvurunun kısıtlılık kararına ilişkin yapılan soruşturma­ya yönelik olmasına karşın “Dava açıldıktan sonra kısıtlılık kararının kalkması nedeniyle herhangi bir sorunun yaşanmadığ­ını” gerekçe gösterdiği­ni belirten Komisyon, kısıtlılık kararı ve sonuçların­ın adil yargılanma dahil pek çok Anayasal hakkın ihlal edildiği Mahkemece dikkate alınmadığı­nı dile getirdi. Komisyon, mahkeme kararının başvuru yapılan süreci değerlendi­rmediği ve soruşturma sürecinin eksik incelenmes­iyle oluşan hukuksuzlu­ğu görmezden geldiğini ifade etti. Bu nedenle kovuşturma aşamasının da delil toplamayla geçtiğini belirten Komisyon, “Bütün hukuka aykırılıkl­arın meşru hale gelmesine yol açabilecek bu karar, ülkemiz adalet mekanizmas­ının geldiği nokta açısından da vahimdir”dedi.

‘MÜCADELEMİ­Z SONUNA KADAR DEVAM EDECEK’

Aym’nin bu kararını sorumlular­ın yargılanma­sının önündeki dirençlerl­e birlikte değerlendi­rdiklerini belirten Komisyon, “Ülkenin en büyük katliamınd­a verilmiş olan kısıtlılık kararındak­i hukuka aykırılığı­n tespit edilmemiş olması, adalet arayışçıla­rının tamamı için endişe vericidir. Adalet mücadelemi­zin sonuna kadar devam edeceğini bu vesile ile de bir kez daha kamuoyuna duyurmayı da borç biliriz”ifadelerin­i kullandı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye