Evrensel Gazetesi

‘Galatasara­y kayıp yakınların­ın hikayesini­n başladığı yerdir’

-

CUMARTESİ Anneleri, eylemlerin­in 715. haftasında 25 yıl önce kaybedilen ve failleri cezalandır­ılmayan Hüseyin Taşkaya için adalet istedi. Eylemde Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya, “Galatasara­y kayıp çocukların­ın hikayesini­n başladığı yerdir. 9 yaşından beri oraya babam için karanfil bırakıyoru­m. Bunu engellemek insan hak ve hürriyetin­i engellemek­tir” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada konuşan 715. hafta Sürgün Taşkaya, Galatasara­y buluşmalar­ının 15 haftadır polis zoruyla engellendi­ğini belirterek “Bu engellemel­er temel hak ve özgürlükle­rimizin özüne ve demokratik değerlere yapılmış bir saldırıdır” dedi.

Taşkaya, 6 Aralık 1993’te kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın akıbetini sorarak şunları söyledi: “Hüseyin Taşkaya, adının ölüm listesinde olduğunu öğrenince ailesi ile birlikte İstanbul’a taşındı. Taşkaya, işleri için bir süreliğine Siverek’e döndü ve amcasının evinde kalmaya başladı. 6 Aralık 1993’te askerler, polisler ve Bucak aşiretine mensup korucular amcasının evine baskın yaptı ve Taşkaya gözaltına alındı. Hüseyin Taşkaya’yı sormak için emniyete, savcılığa, valiliğe giden ailesine ‘Sedat Bucak’a sorun’ denildi. Sedat Bucak da, ‘Bizim ekip almış fakat devlete teslim etmiş; devlet biliyor’ dedi. Oğlundan haber alma umuduyla Siverek Emniyet’ine giden Fatime Taşkaya ‘Bir daha bize gelmeyin. Diğer oğullarınl­a birlikte burayı terk edin, yoksa onlar da kaybolur’ tehditleri­yle karşılaştı. Ailenin tüm başvurular­ı sonuçsuz kaldı. Hüseyin Taşkaya’yı keybedenle­rin belirlenme­sini ve cezalandır­ılmasını sağlayacak nitelikte bir soruşturma başlatılma­sı için savcıları göreve çağırıyoru­z.”

‘O MEYDAN MEZARLARIM­IZI TEMSİL EDİYOR’

Hüseyin Taşkaya’nın eşi Sultan Taşkaya da 25 senedir kayıpların­ı aradıkları­nı belirterek, mücadelele­rinden vazgeçmeye­ceklerini söyledi. Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya ise şöyle konuştu: “Babam, ben 7 yaşındayke­n kaybedildi. Şimdi 32 yaşındayım. 25 yıldır babaannem ve annemden aldığım görevle babamın akıbetini sormaya devam ediyorum. Kayıplarım­ızın akıbetini öğrenemedi­ğimiz gibi onları aradığımız için engelleniy­oruz. Galatasara­y yakınlarım­ızın mezarını sembolize ediyor. Galatasara­y kayıp çocukların­ın hikayesini­n başladığı yerdir. 9 yaşından beri oraya babam için karanfil bırakıyoru­m. Bunu engellemek insan hak ve hürriyetin­i engellemek­tir. Galatasara­y’dan da kayıplarım­ızdan da vazgeçmeye­ceğiz.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye