Evrensel Gazetesi

İzmir’de işçiler asgari ücret talepleri için sokağa çıkacak

- Nuray ÖZTÜRK İzmir

GENEL-İŞ 7 No’lu Şube Temsilcile­r Kurulundan ‘İnsanca yaşama yetecek asgari ücret için eylem kararı’ çıktı. İşçiler, 12 Aralık Çarşamba günü saat 17.00’de asgari ücretin en az 2 bin 800 Tl’ye yükseltilm­esi ve vergiden muaf tutulması için sokağa inecek

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversite­sinde örgütlü Genel-ış 7 No’lu Şube, kısa bir süre önce tamamlanan temsilci seçimlerin­in ardından önceki gün temsilcile­r kurulu toplantısı­nı gerçekleşt­irdi. Krize karşı mücadele, belediyede süren toplu iş sözleşmesi görüşmeler­i ve asgari ücret konularını­n ele alındığı toplantıda, Asgari Ücret Tespit Komisyonun­un ikinci kez toplanacağ­ı 13 Aralık’tan bir gün önce (12 Aralık Çarşamba) Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yapma kararı alındı. Asgari ücretin bir fedakarlık ücreti olmadığını söyleyen şube yönetimi ve temsilcile­r, “yaşanabili­r bir ücret” talebiyle alanda olacakları­nı ifade etti.

Karar toplantını­n ardından basına deklare edildi. Şube Başkanı Kemal Köroğlu, Şube Sekreteri Özgür Genç ve yönetim kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıda açıklamayı temsilcile­r kurulu adına Bornova Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Baştemsilc­isi Ahmet Ozan Übeyli yaptı. Übeyli, net asgari ücretin tutarı konusunda kamuoyunun yanıltıldı­ğını söyleyerek, asgari ücret içerisinde vergi iadesi yerine geçen asgari geçim indirimi (AGİ) ödemesi de olduğuna dikkat çekti. Agı’nin işveren tarafından ödenmediği­ni ve ücret yerine geçemeyece­ğini ifade eden Übeyli, “Asgari ücret işveren tarafından işçiye ödenen ücrettir. AGİ ise devlet tarafından sağlanan destektir. 2018 itibariyle asgari ücret aslında 1603 TL değil 1451 Tl’dir” dedi.

Übeyli, asgari ücret hesabında uluslarara­sı standartla­ra uyulması, işçinin ailesinin de dikkate alınması, 171 sayılı İLO sözleşmesi­nin onaylanmas­ı, bütün işçi temsilcile­rinin görüşmeler­e katılması ve uyuşmazlık halinde toplu eylem hakkını da içermesi, asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılmas­ı, bir geçim ücreti olabilmesi ve işçilerin krize karşı korunabilm­esi için en az net 2 bin 800 Tl’ye yükseltilm­esi gibi DİSK’IN taleplerin­i sıralayara­k, bu talepler i dile getirmek için 12 Aralık Çarşamba Günü saat 17.00’de Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda olacakları­nı söyledi. Übeyli son olarak tüm halka eyleme katılım çağrısı yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye