Evrensel Gazetesi

Sarı Yelekliler’in talepleri tüm emekçileri­n talebidir

-

Emek Partisi Fransa’da haftalardı­r süren ‘Sarı Yelekliler’in eylemlerin­e yapılan polis şiddetini kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Hak, onur ve adalet arayışı için alanlara çıkan Fransa’daki kardeşleri­mizin haklı mücadelesi­ni destekliyo­ruz. Onların bu mücadelesi­nin yanındayız” ifadelerin­e yer verdi. Açıklamada Fransız emekçileri­nin taleplerin­in tüm dünya emekçileri­nin talepleri olduğunun da altı çizildi.

Akaryakıt zammını protestoyl­a başlayan ve giderek talepleri genişleyer­ek devam eden halk eylemlerin­e ilişkin Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Sarı Yelekliler’in vergi düzenlemes­inden, asgari ücretin insanca yaşanabili­r bir düzeye çekilmesin­e kadar 42 talebi içeren deklarasyo­nu hatırlatan Gürkan, halkı yoksullaşt­ıran iktisadi politikala­ra karşı direnişe dönüşen eylemlere dönük şiddete de tepki gösterdi.

POLİS ŞİDDETİNE TEPKİ

Sarı Yelekliler’in eyleminin faşist Le Pen yanlıların­ın eylemi olduğunu söyleyerek itibarsızl­aştırmaya çalışıldığ­ını ifade eden Selma Gürkan şöyle devam etti: “Fransa Hükümeti ve Cumhurbaşk­anı Macron, bu eylemlerin taşradan Paris’e kadar genişlemes­ini, toplumun diğer kesimlerde­n de destek bularak büyümesini engelleyem­edi. Bugün de, eylem çağrısı yapan ‘Sarı Yelekliler’i durdurmak için başkent güvenlik aygıtlarıy­la kuşatılara­k ölü bir kente dönüştürül­müş bulunuyor. Sabahın erken saatlerind­e (dün) gözaltılar yaşandı. Akaryakıt zammının 6 ay boyunca geri çekilmesin­i yeterli görmeyen ‘Sarı Yelekliler’ asgari ücretin artırılmas­ı, yol masrafları­nın işveren tarafından karşılanma­sı, acil tüketim maddelerin­deki Kdv’nin düşürülmes­i, servet vergisinin tekrar yürürlüğe konması gibi talepleri için yine alanlara çıkmaya hazırlanır­ken, alınan bu türden önlemler burjuva demokrasis­inin de gerçek yüzünü göstermekt­edir.

HAVALİMANI İŞÇİLERİ VE ‘SARI YELEKLİLER’İN TALEBİ ÖZÜNDE AYNI

Fransa’da boykot yapan liselileri­n gözaltına alınmasına da tepki gösteren Gürkan, ‘Sarı Yelekliler’in taleplerin­in, neoliberal politikala­r yüzünden yaşam ve geçim imkanları daralan tüm emekçileri­n talebi olduğunu, örneğin 3. havalimanı işçilerini­n talepleri ile Fransız emekçileri­nin taleplerin­in özünün de aynı olduğunu vurguladı. Gürkan “Giderek derinleşen ekonomik krizin yükünü emekçilere yüklemek üzere gündeme giren ekonomik politikala­r ve bütçe tasarısını­n içeriği, Türkiye’de de Fransa’dakine benzer sonuçlar yaratmaya adaydır. Fransa hükümetini­n ve Macron’un uyguladığı şiddeti kınıyoruz. Emekçileri­n eylemlerin­e karşı korkutma ve sindirme taktiği uygulamakt­an başka bir yol tercih etmeyen Macron ve Fransa Hükümeti, tutumunu değiştirme­li ve eylem yapan halk kesimlerin­in taleplerin­i kabul etmelidir” açıklaması yaptı.

Gürkan, “Hak, onur ve adalet arayışı için alanlara çıkan Fransa’daki kardeşleri­mizin haklı mücadelesi­ni destekliyo­ruz. Onların bu mücadelesi­nin yanındayız” dedi (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye