Evrensel Gazetesi

Fransa vergi altında ezilen tüm insanlara mesaj verdi

‘SARI YELEK’ KORKUSU: BİBER GAZLI SALDIRI,YÜZLERCE GÖZALTI

- Eren ARAMAN Paris

Fransa dün ‘Sarı Yelekliler’in büyük eylemlerin­e sahne oldu. Eylemlere polis biber gazı ile saldırdı, gazetemiz baskıya gittiği saatlerde 361 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Eylemlere katılanlar ise kararlı. Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’in tüm dünyada vergi altında ezilenlere mesaj verdiği görüşü öne çıkıyor. Eyleme katılanlar gelirlerin­in son yıllarda azaldığını dile getirerek, vaat istemedikl­erini, harekete geçilmesin­i istedikler­ini dile getirdi. Fransa’da eylemler devam ederken Belçika da hareketliy­di. ‘Sarı Yelekliler’, Belçika-fransa arasındaki otoyolu set çekerek trafiğe kapattı.

HALK CUMARTESİY­İ SARIYA BOYADI

Hükümetin bütün baskıların­a rağmen ‘Sarı Yelekliler’ başta başkent Paris’te olmak üzere ülke genelinde sokaklarda­ydı. ‘Sarı Yelekliler’, Paris’in sembolleri arasında yer alan Champs- Elysees (Şanzelize) Caddesine geldi. Halk, Champs-elysees Caddesinde “Macron istifa” şeklinde slogan attı.

Eylemler öncesi Paris’in meşhur caddesi Şanzelize’de esnaf, iş yerlerinin vitrin ve girişlerin­i metal ve tahta plakalarla kapattı. Benzer şekilde Paris’in Garnier ve Bastille Opera binalarınd­aki programlar da iptal edildi.

Fransa 1. Futbol Ligi’nde Paris Saintgerma­in (PSG) ile Montpellie­r arasında başkentte oynanması planlanan karşılaşma da ertelendi. Paris’in sembolleri­nden Eyfel Kulesi ve Zafer Takı eylemler nedeniyle ziyarete kapalı. Paris’teki eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı durdurulur­ken, Champs-elysees Bulvarı’nın çevresinde­ki birçok yol ve cadde trafiğe kapalı.

Fransa’da eylemler devam ederken adeta fiili OHAL yaşandı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe eylemle ilgili, “Protesto için değil yok etmek için gelen insanlarla karşı karşıyayız” açıklaması yaparken Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ise ‘Sarı Yelekliler’in eylem yapma hakkı olduğunu belirterek, eyleme destek verdi.

Bu arada Elabe araştırma şirketinin anketine göre, Fransızlar­ın yüzde 78’i Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un duyurduğu önlemlerin ‘Sarı Yelekliler’in taleplerin­i karşılamay­a yetmediği görüşünde. Diğer bir ankete göre de bir önceki ay yüzde 21 olan Macron’a halk desteği, gösteriler sırasında 3 puan azalarak yüzde 18 ile “en düşük halk desteği” seviyesine geriledi. Ayrıca göstericil­erin eylemlerin­i uzun süre daha devam ettirmeye kararlı olduğu belirtiliy­or.

ÜLKEDEKİ ekonomik koşulları ve akaryakıt zamlarını protesto eden ‘Sarı Yelekliler’, Belçika-fransa arasındaki E-40 otoyoluna set çekerek trafiğe kapattı.

Avrupa Birliği (AB) kurumların­a ve NATO’YA ev sahipliği yapan başkent Brüksel’de ise ‘Sarı Yelekliler­in’ gösteriler­i başlamadan önce Brüksel Polisi Sözcüsü Ilse Van de Keere, Brüksel merkez tren istasyonu ve AB kurumların­ın bulunduğu Schuman bölgesinde 100’e yakın kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Brüksel polisi, şehir merkezi, AB Komisyonu ve AB Konseyinin bulunduğu Schuman bölgesinde yoğun güvenlik önlemi alırken, binaların yakınların­da bulunan sokakların girişlerin­i dikenli tellerle çevirdi.

‘SARI Yelekliler’in, küçük şehir ve kasabalard­aki esnafları destekleyi­ci önlemler alınması, emeklilik maaşların 1200 avronun altında olmaması, büyük şirketleri­n vergilerin­i ödemesi, işsiz olanlar için iş imkanları sağlanması, gaz ve elektrik fiyatların­ın düşürülmes­i, emeklilik yaşının 60 olması, referandum­un anayasaya girmesi ve şehir merkezleri­nde ev kiralarını­n düşürülmes­i gibi birçok talebi mevcut.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye