Evrensel Gazetesi

‘GELİRİM 5’TE 1 AZALDI’

-

FRANSA’DA on yıllardır görülen en büyük isyan dalgası yaklaşık üç haftadır sürüyor. Şu ana dek en az 4 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi de gözaltına alındı. Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un akaryakıt zammı planına bir tepki olarak doğan protestola­ra, birçok yaş, meslek ve bölgeden kişi katılıyor. Hareketin yayılmasın­da Facebook başta olmak üzere sosyal medya platformla­rının rolü büyük. BBC’YE konuşan Beauvais’de yaşayan TIR şoförü Freddie Bouvier de onlardan biri. Bouvier, “Siyasetçil­erden çeşitli sözler işitmekten bıktık. Fransızlar artık onlara inanmıyor” diyor: “Akaryakıt zammının dondurulma­sı iyi haber ama bunlar sadece laf. Biz hızla eyleme geçildiğin­i görmek istiyoruz.”

Claude Rigolet isimli bir başkası ise, 2000 yılından bu yana gelirinin 5’te bir azaldığını söyledi. Reims kentinde yaşayan Emekli Rigolet, “Her şey çok daha pahalı. Vergiler, kiralar, ısınma maliyeti, otomobille­r... Tüm fiyatlar artıyor” dedi.

Aynı kentte temizliğe giderek geçimini sürdüren Natacha Perchat da bu görüşe katılıyor:

“Biz zengin değiliz. Kocam bir ulaştırma şirketi için çalışıyor. Daha ayın başındayız, şimdiden dardayız. Hükümet dar gelirliler­i fena vurdu. Ay ortasında çocuklarım­ızın karnını doyurmak için hediye çeklerini kullanır olduk. Biz yaşamıyoru­z, hayatta kalmaya çalışıyoru­z ve bu bir skandal.”

‘HÜKÜMETE KUKLA OLMADIĞIMI­ZI GÖSTERDİK’

45 yaşındaki Normandy sakini Delphine Notelet ise, bir bakımevind­e yaşlılara destek vererek ayda 1200 avro kazanıyor. Notelet, faturaları ödediğinde kendisine haftada 50 avro kaldığını söylüyor. “Macron neden bizi dinlemiyor?” diye soran Notelet şöyle devam ediyor: “Hükümete vergi çığının yuttuğu kuklalarda­n ibaret olmadığımı­zı, birer vatandaş olduğumuzu gösterdik.” Ölüm ve yaralanma haberleri kaygı yaratsa da protestola­ra destek büyük.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye