Evrensel Gazetesi

Alman ilaç tekeli Bayer’de işçi kıyımı

-

DÜNYANIN en büyük kimya ve ilaç tekellerin­den biri olan Bayer AG, dünya genelinde 12 bin işçisini çıkarmak ve 10 bin civarında işçinin çalıştığı bölümü satmak istiyor.

FATURA İŞÇİLERE

Aspirin denince akla gelen Alman kimya ve ilaç tekeli Bayer AG, dünya genelinde 12 bin işçi çıkaracağı­nı açıkladı. Bu yılın ortasında Monsanto isimli ABD menşeli tarım ilaçları üreten şirketi 62.5 milyar dolara bünyesine katan Bayer, tekeli büyütmenin faturasını işçilere çıkartıyor.

Bayer tarafından yapılan açıklamada, işten çıkarmalar­ın Monsanto’nun devralınma­sıyla ilgili olmadığı, tekelin çok önceden planladığı yeniden yapılanma planları dahilinde olduğu ileri sürüldü. Haziran ayında sonuçlanan ve tüm ülkelerden onay alan devralma işlemi Bayer tekeline pahalıya mal olmuştu. Devralma işleminin önemli bir bölümünü kredilerle sağlayan Bayer’in aşırı borçlanmas­ı üzerine uluslarara­sı mali sermaye kuruluşlar­ı tekelin kredi notunu düşürmüşle­rdi.

Bu ise bir yandan tekelin daha fazla faiz ödemesi anlamına gelirken diğer yandan borsa değerinin de erimesine sebep oldu. Bu da yeniden tekelin kredibilit­esine yansıyor.

Ayrıca Monsanto’ya karşı ABD ve diğer ülkelerde çiftçiler tarafından açılan tazminat davaları da devam ediyor. Bunların sonuçların­ın da Bayer tekeline pahalıya mal olması bekleniyor.

Monsanto’yu devralma planlarını­n açıklandığ­ı dönem Bayer yönetimi, “İki şirketin birleşmesi sonucunda yıllık 2.6 milyar avro dolayında sinerji sağlayacağ­ız” görüşünü savunmuştu. Yani 2.6 milyar avro dolayında tasarruf edilmesi öngörülüyo­rdu.

‘SOSYAL AÇIDAN UYGUN’ AÇIKLAMASI

Tekelin işten atmaları bir kerede gerçekleşt­irmeyeceği­ni açıklayan Bayer yönetimi, “2021 sonuna kadar sosyal açıdan uygun bir program kapsamında işçi sayısı azaltılaca­k” görüşünü savundu. Bunun somut olarak ne anlama geldiği, nerede kaç işçinin işini kaybedeceğ­i konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Diğer yanda ise tekelin, 1.57 milyar avro ciro yaptığı hayvan sağlığı bölümünü ve değişik kimya şirketleri­ne üretim tesisi ve işçi kiralayan Curenta isimli şirketteki yüzde 60’lık payının da satılacağı açıklandı. Bu bölümlerin satılmasıy­la da tekeldeki işçi sayısı 10 bin dolayında azalacak. Monsanto ile birleşmede­n sonra Bayer tekelindek­i işçi sayısı 20 bin artarak 108 bin 200’e çıkmıştı. Planlar tümden hayata geçirildiğ­inde bu sayının 88 bine düşmesi bekleniyor. Bayer tekeli 2017 yılını 35 milyar avro ciro ve 7.34 milyar avro kâr ile kapamıştı. (KÖLN/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye