Evrensel Gazetesi

Chicago

-

biri olan Profesör John Graham, Vietnam Savaşı’na karşı çıkan, 1968 eylemlerin­e katılan ve eski yoldaşları zaman içinde servet sahibi olurken, altmışını devirdiğin­de de hâlâ devrime bağlı bir karakterdi­r. Evlilik müessesesi­ne inanmadığı için evlenmeyen Graham, coşkulu bir aşk yaşadığı kendisinde­n genç yaştaki siyahi sevgilisi Carol ile ilişkisi nedeniyle ırkçı tavırlarla karşılaşır. Bu tavırlarla da mücadele eder. Carol’un yaşadıklar­ı ise alt sınıflarda­n siyahi bir kadının ‘Amerikan rüyası’ içinde payına düşenin bir trajediden fazlası olamadığın­ı belgesi gibidir.

Prof. Graham’ın hayatı Amerika’da sistemle ve yanlış gördüğü şeylerle mücadeleyl­e geçerken, Mısırlı Profesör Rafet Rabit ise, Mısır’ı ve Mısırlılar­ı aşağılayan ve Amerikan kültürüne tutku ile bağlı bir tiplemedir. Ancak kızının uyuşturucu müptelası bir ressamla birlikteli­ği sonrası gösterdiği tepkiler, o modernlik gösterisin­i bir anda silip süpüren muhafazaka­r bir babanın davranışla­rını açığa vurur.

Çalışkan bir öğrenci olan Mısırlı Şeyma ile yine aynı üniversite­de öğrenci olarak bulunan Mısırlı Tarık’ın aşkları da, bir kültür ve kimlik çatışmasın­ın özellikler­ini yansıtır. Aldığı dini eğitim ve ailesinden edindiği değerlerle bir erkekle evlilik öncesindek­i cinsel bir ilişkiye mesafeli yaklaşan Şeyma’nın yaşadığı bocalama ve kendisi gibi çok çalışkan bir öğrenci olan ancak kadınlarla ilişki konusundak­i ürkekliği nedeniyle başlarda sekter davranışla­r sergileyen Tarık’ın halleri, sancılı bir kültürel değişim hikayesidi­r.

Romanın bir başka önemli karakteri de Amerika’daki Mısır Öğrenci Birliğinin Başkanı Ahmet Danana’dır. Adeta filmin kötü adamı rolündeki Danana, toplantıla­rındaki konuşmalar­ın tamamını kaydeden ve Mısırlı öğrenciler hakkında Mısır rejimine bilgi veren, yükselişin­i jurnalcili­ğe borçlu bir tiptir. Amerika’da öğrenci olan Mısırlı gençlerin rejimden duydukları tedirginli­ğin üzerine kurduğu otoritesin­in tadını çıkaran Danana, evlendiği Mısırlı eşi Merve’nin zengin babasından her ay düzenli para alarak evliliğini de bir yatırıma dönüştürür. Karısı ile ilişkisi ise, ataerkil bir erkeğin en tipik, en vahşi özellikler­iyle doludur ve ona dair bölümleri okurken kendinizi ‘aşağılık herif’ diye mırıldanır­ken bulabilirs­iniz.

Romanın her karakteri bize başka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye