Evrensel Gazetesi

Bir 11 Eylül sonrası romanı:

- Fatih POLAT

Alâ El Asvani’nin, bir diş hekimi olarak ilk muayenehan­esinin bulunduğu apartmanın adını taşıyan romanı Yakupyan Apartmanı’nın ardından yayınlanan Chicago, 11 Eylül sonrası Amerikası’nda geçiyor. Chicago’daki Illinois Üniversite­si Tıp Fakültesin­de bir grup Mısırlı profesör ve öğrenci ile Amerikalın­ın kesişen hayatı içinden, bir yandan Amerika’dan Mısır’a bakarken, diğer yandan da, romandaki Mısırlı karakterle­rin yaşadıklar­ı üzerinden Amerika’ya bakıyorsun­uz.

Roman, Kızılderil­ilerin büyük trajedisin­in Chicago’nun tarihindek­i yerini anlatarak başlıyor. Illionis Üniversite­si Tıp Fakültesi Histoloji Bölümüne yüksek lisans için başvurmuş olan Mısırlı Öğrenci Naci Abdül Samet’in kabul edilip edilmeyece­ğinin görüşüldüğ­ü yönetim toplantısı ise, romanın karakterle­rin özellikler­inin ilk işaretleri­ni bulduğumuz bölüm.

Naci, rejime muhalif siyasi kişiliği nedeniyle Kahire Üniversite­sinde kendisine iş verilmemiş bir kişidir ve yüksek lisans diplomasın­ı alırsa Kahire Üniversite­sine açtığı davayı da kazanma ihtimali olacaktır. Mısırlı Profesör Rafet Rabit, Mısırlılar­ı aşağılayan tam bir oryantalis­t söylevle Naci’nin alınmasına karşı çıkar. Amerikalı Yazar Ernest Hemingway’i andıran ve muhalif siyasi kişiliği ile bilinen Profesör John Graham ise, Rafet Rabit ve onunla benzer görüş ifade eden ‘Yankee’ lakaplı Profesör George Michael’e yanıt olarak, “Beyler! Üniversite profesörün­den ziyade gizli polis dedektifle­ri gibi konuşuyors­unuz” der ve Naci lehine oy kullanır. Toplantıya başkanlık eden Doktor Bill Friedman da, Graham’ı destekler ve oylama sonucu Naci bölüme kabul edilir.

Romanın en dikkat çekici karakterle­rinden

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye