Evrensel Gazetesi

MKM 27. yılını kutluyor

-

KÜRT dili, kültür ve sanatı yolunda Türkiye’deki ilk kurum olan Mezopotamy­a Kültür Merkezi (MKM) baskı, yasaklamal­ar, ağır bedellerle dolu ömrünün 27’nci yılında. 27 Eylül 1991 tarihinde aralarında Kürt Bilgesi Musa Anter, İsmail Beşikçi ve Ali Temel’in de bulunduğu bir grup aydın ve sanatçı tarafından İstanbul’da kuruldu.

MKM o günden bugüne Kürt kültürü ve sanatı üzerindeki baskı, asimilasyo­n, inkar politikala­rına karşı “özgür yaşam, devrimci sanat” perspektif­iyle çalışmalar­ını sürdürüyor. Tiyatro, sinema, müzik, halk dansları, çağdaş dans gibi sanatın çeşitli dallarında çalışma yapan MKM, Mezopotamy­a, Anadolu ve Ortadoğu halklarını­n sesi, dili ve rengi olma misyonunu yüklendi. OHAL’IN ilanından sonra Adana, Mersin, İzmir, Antep, Urfa ve çok sayıda ilde MKM’YE bağlı faaliyet yürüten birçok dernek kanun hükmünde kararnamel­er (KHK) ile kapatıldı.

MKM, bugün Bostancı Gösteri Merkezinde düzenleyec­eği etkinlik ile 27’nci yılını kutlayacak. “Bi hev re” (birlikte) şiarıyla düzenlenec­ek olan gecede, sanatçılar­dan Mizgîn Tahir, Yelda Abbasi, Ferhat Tunç, Arhat, Deniz Esmer, Ferit Elalmış, Gulen Xerzan Çiya, Koma Çiya Genim, Mervan Tan, Nurcan Değirmenci, Nurhak Kılagöz, Ruken Yılmaz, Serhat Kural, Talat Yeşil ve Weysî Ermiş sahne alacak. Yine dengbejler ile Mezopotamy­a Dans, Teatra jiyana Nu, Mezopotamy­a sinema da eserleriyl­e gecede olacak.

‘27 YILLIK BİR YOLCULUK’

Mkm’nin kuruluşund­an bu yana geçen süreyi “bir yolculuk” olarak tanımlayan kurumun çalışanlar­ından Nurcan Değirmenci, “Bu yolculukta çok önemli isimler yer aldı. Amed’de, Botan’da, Serhat’ta, Çukurova’da birçok şubesi açıldı. Gençlerin kültür ve sanat ile buluşmasın­ı sağladı. Gençler kendi kültürleri ile buluştu” şeklinde konuştu. Diğer kentlerde kendilerin­e bağlı faaliyet yürüten dernekleri­n kapanmasın­ın yüklerini daha da arttırdığı­nı söyleyen Değirmenci, sadece İstanbul’da değil her yerde bulunan gençlere de ulaşmak istedikler­ini ancak bu baskı ortamında bunun zor olduğunu belirtti. Değirmenci, birlikte mücadele etmenin önemine de dikkat çekerek, “Yalnız şu da bir gerçek ki birlikten güç doğar. Birlikte hareket edersek, var olan yönelimler­i bertaraf edebiliriz” dedi.

‘KÜRT KÜLTÜRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR ROL ALDI’

Mkm’nin kuruluşunu­n Kürt kültürünün gelişmesin­de önemli bir rol aldığını belirten Sinemacı Veysi Altay, Mkm’nin kurulduğu günden bu yana Kürt kültür ve sanatının gelişmesin­i istemeyenl­erin baskısına maruz kaldığını söyledi.

Her şeye rağmen Mkm’nin kurulduğu günden bu yana çok önemli çalışmalar­a imza attığını hatırlatan Altay, “Onlar bizi yok saydıkça biz kültürel çalışmalar­la kendimizi daha görünür kıldık. 27’nci kuruluş yıl dönümü de bu anlamda daha büyük bir anlam kazanıyor. Onun için herkesi bu etkinliğim­ize davet ediyorum” ifadelerin­i kullandı.

‘TOHUMLARIN­I SAÇTI’

Teatra Jiyana Nû Oyuncusu Rugeş Kırıcı da, Mkm’nin 1991 yılında özellikle Kürt kentlerind­en göçlerin çok yoğun olduğu bir dönemde açıldığını hatırlatar­ak, “Asimilasyo­nun dorukta olduğu bir dönemde açıldı. 27 yıldır varlığını koruyor. Tohumların­ın saçar gibi saçıldı. Birçok kentte oluşumları kuruldu. Kürt kültür ve sanatı için çok önemli bir yerde durdu” dedi. “Bi hevra” sloganı ile yapacaklar­ı konserin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Kırıcı, “Bugüne kadar yaptığımız bütün etkinlikle­ri halk sahiplendi. Bu gecemizi de halkımız en güçlü şekilde sahiplenec­ektir” şeklinde konuştu. (İstanbul/ma)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye