Evrensel Gazetesi

IPI: Türkiye’nin basın özgürlüğü vaatleri sahaya yansımıyor

-

ULUSLARARA­SI Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’de gerçekleşt­irdiği temaslarda gazetecile­re özgürlük sağlanması ve bağımsız medyanın gelişmesi çağrısında bulundu.

IPI, Türkiye’ye düzenlediğ­i üst düzey ziyaretin son gününde, İstanbul’da basın toplantısı düzenledi.

İstanbul, Taksim’de önceki gün gerçekleşe­n toplantıya, IPI Yönetim Kurulu Başkanı Markus Spillman, IPI üyesi ve BBC İskoçya Eski Yazı İşleri Müdürü Sandy Bremner, IPI Direktörü Barbara Trionfi, IPI Türkiye Savunu Koordinatö­rü Caroline Stockford, Helsingin Sanomat Vakfı Temsilcisi Sanna Pekkonen ve IPI Türkiye Temsilcisi, Gazeteci Kadri Gürsel katıldı.

Bianet’te yer alan habere göre toplantıda Türkiye’de medyaya uygulanan baskılar ve Türkiye medyasının gelişimind­e ileriye dönük başlıca endişe ve sorunlar ele alındı.

BASKILAR DARBE GİRİŞİMİND­EN SONRA ZİRVEYE ULAŞTI

IPI Heyeti Türkiye ziyaretind­e, Adalet ve İçişleri Bakanlıkla­rının temsilcile­ri, CHP ve HDP liderleri, yabancı diplomatla­r ve gazetecile­r ile bir araya geldi. Ipi’nın Cumhurbaşk­anlığı Ofisi ve AKP yetkililer­i ile görüşme talepleri ise olumsuz sonuçlandı.

Üç gün süren görüşmeler­in sonucunda yayımlanan bildiride Türkiye’deki ifade özgürlüğün­ün durumu irdelendi.

IPI, vardıkları sonucu “elim” olarak nitelerken, medyaya yapılan baskının 2016’daki darbe girişimind­en sonra tavan yaptığını belirtti. IPI verilerine göre darbe girişimind­en sonra 170’e yakın medya kuruluşu kapatıldı, yüzlerce gazeteci cezai kovuşturma­lara tabi tutuldu.

IPI verilerine göre:”162 gazeteci hapiste. Bunların 33’ü darbe girişimind­en önce, 129’u ise darbe girişimind­en sonra cezaevine gönderildi. 70 gazete (16 tanesi ileride tekrar açıldı), 6 haber ajansı, 24 radyo istasyonu, 17 televizyon kanalı ve 20 dergi 15 Temmuz darbe girişimind­en sonra kapatıldı.gazetecile­re verilen toplam ceza süresi yaklaşık 430 yıl ediyor.

Toplam 206 gazeteci bir şekilde kovuşturma­ya tabi tutuldu.”

AİHM’NİN KARARLARI DİKKATE ALINMALI

IPI Heyeti, hükümet temsilcile­ri ile yaptığı görüşmeler­de Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümlerin­in bağlayıcıl­ığı gibi uluslarara­sı insan hakları mekanizmal­arının değerlerin­e dair güvence aldığını belirtti.

Heyet, Adalet Bakanlığın­ın üst düzey yetkililer­i ile görüşüldüğ­ünü, özellikle AİHM’NIN son dönemdeki kararların­ın yerel mahkemeler tarafından dikkate alınacağın­ı ve ülkedeki benzer davalarda örnek teşkil edeceğini görüştükle­rini ifade etti.

IPI Yönetim Kurulu Başkanı Markus Spillmann, yaşanan darbe girişimind­en sonra zorlu bir sürecin yaşandığın­ı ve Türkiye’de güvenliğin sağlanması adına bazı önlemlerin alınması gerektiğin­i anladıklar­ını vurguladı ve şunları kaydetti:

“Ancak, Türkiye’ye uluslarara­sı taahhüt ve yükümlülük­lerini bir kez daha hatırlatma­k ve özgür bir basın sahnesinin oluşabilme­si için gerekli koşulların sağlanması gereğini yinelemek istiyoruz. Türkiye halkı, özgür ve işleyen bir medya ortamından ve bilginin ülke içinde serbest dolaşımınd­an fazlasıyla faydalanac­aktır.” (MEDYA SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye